Roku 2006 byla Zaha Hadid oslovena společnostmi Ernestomedia a Dupont, aby navrhla originální kuchyni pro Milánský veletrh nábytku. Když se to rozkřiklo, čekalo se hodně – Zaha Hadid přece patří mezi pět největších architektů světa. Výsledné dílo však překonalo všechny představy.

Inovativní kuchyňská linka nazvaná Island Z - neboli Ostrov Z se na výstavě okamžitě stala jedním z trháků. Okamžitě po skončení výstavy putovala kuchyně do newyorského Guggenhaimova muzea, odkud se jen výjimečně dostane někam ven. Naposledy se to stalo letos v září, když byla vystavená na berlínském veletrhu IFA. My tam byli a mohli se na ni nejen podívat, ale také si ji osahat. A věřte - je to příjemný zážitek!

Co je na této lince tak výjimečného? Vlastně úplně všechno. Představuje radikálně nový design plný interaktivních prvků. „Ostrov“ je přeplněný moderní multimediální elektronikou, vytváří tedy prostředí, ve kterém se práce (vaření) dokonale spojuje se zábavou. Kuchař může při práci brouzdat po internetu, sledovat přímo v lince zabudovanou televizi nebo poslouchat přes iTunes hudbu – a všechno tak, aniž by ho to vyrušovalo od práce. Kromě toho je linka vybavená LED světly schopnými měnit barvy a tak vytvářet různé nálady. K tomu přispívá i speciální aromaterapeutická sekce – na pokyn ovládajícího uvolňuje různé vůně a zapojuje tak všechny smysly.

Všechny funkce se ovládají centrálním dotykovým LCD displejem. Ten je, stejně jako zbytek linky vyroben z corianu. Tento pevný a současně na dotek příjemný materiál umožňuje, aby linka vypadala jako jeden celek - bez jediné narušující linie, která by kazila pohled nebo dotek.

Infosloupek: Co je to corian?

Jedná se o polymethylmethakrylát plněný nerostnými látkami. To vám asi moc neřekne – jednodušeji to znamená, že prášek z přírodních surovin se slepuje moderní akrylátovou pryskyřicí. Když ho ve společnosti DuPot vytvářeli, měl vzniknout materiál kombinující odolnost a pevnost kamene s opracovatelností dřeva. Corian je materiál popisovaný jen v superlativech – je ekologický, bezespárový, nenasákavý a velmi odolný. A také téměř nezničitelný – i stoly vyrobené z něj v 70. letech jsou pořád jako nové. Bohužel stejně vysoká jako jeho kvalita je i jeho cena, metrová deska vás přijde přibližně na 15 tisíc korun.

Stejně moderní jako elektronické doplňky i materiál je také design Ostrova Z. Zaha Hadid nedbá na tradiční pravidla využití prostoru. Místo respektování zdí a stropů vytváří vlastní organizaci místnosti – ta se musí přizpůsobit své dominantě, stejně jako se les přizpůsobuje dominantnímu stromu. A tahle kuchyně bude zaručeně centrem místnosti, to je jasné už na první pohled. Na první pohled sice působí chaoticky, ale je v ní ukryt řád. Linka je rozdělená na dvě zóny – Oheň (vařící část) a Voda (umývací část). Kromě toho patří k lince i ukládací část, která je modulární.

Tuto kuchyňskou linku si nikdy nekoupíte, ať už se vám líbí sebevíc. Její autorka vysloveně trvala na tom, aby Island Z patřil všem – a všichni se z něj mohli potěšit v muzeu.

Foto: www.dexigner.com