Pro většinu lidí jsou majáky symbolem naděje a také romantiky, kterou s sebou plavba lodí přináší. I v době navigací mnohé z nich plní svou funkci a navíc vás okouzlí i svým vzhledem. Které majáky byste v Evropě neměli minout?

1. Maják na mysu Fréhel, Bretaň, Francie

Na jednom z nejúchvatnějších míst ve francouzské Bretani se na mohutném skalním masivu tyčí k nebesům prastarý maják, jehož historie spadá až do dob vlády samotného Ludvíka XIV., zvaného král Slunce. Dnes maják využívá k navigaci lodí moderní technologie, jeho dlouhá, pohnutá minulost je z něj ale stále cítit.

Zdroj: Youtube

2. Maják na ostrově Giglio, Toskánsko, Itálie

Na ostrově neblaze proslaveném díky ztroskotání luxusního výletního parníku Costa Concordia se nacházejí celkem tři majáky. Nejvyšší z nich je Vaccareccia, měří 21 metrů a stojí poblíž města Giglio Castello. Navzdory tomu, že již není v provozu, je pro svoje umístění v malebné krajině oblíbeným cílem výletníků.

Zdroj: Youtube

3. Porer, Chorvatsko

Rájem pro milovníky majáků je bezesporu Chorvatsko. Nachází se jich zde zhruba 70. Diamantem mezi nimi je však Porer postavený na stejnojmenném ostrůvku. Ten sice obejdete za minutu, ale jsou zde hned 3 malá kotviště. Ve starém majáku můžete dokonce i přespat. Nabízí dvě apartmánová studia k pronájmu a 35 metrů vysokou věž, z jejíhož vrcholu je úchvatný výhled na otevřené moře a západy slunce.

Zdroj: Youtube

4. Palagruža, Chorvatsko

Palagruža Velika je nejvzdálenějším chorvatským ostrovem. Ostrov je vyhlášený bohatou historií a krásou — je zde chráněná přírodní rezervace s řadou endemických rostlin a živočichů. V majáku, který se nachází uprostřed ostrova ve výšce 90 m, jsou 2 čtyřlůžkové apartmány. Jinak je ostrov neobydlený, kromě správce tady tak můžete potkat jen turisty, které přiveze loď z Korčuly.

Zdroj: Youtube

5. Maják Lanterna v Janově, Itálie

Rodiště Kryštofa Kolumba, největší italský přístav Janov, se může pochlubit vzácnou dominantou, majákem Lanterna s erbem zobrazujícím svatého Jiřího, patrona města. Janovský maják z 16. století je se svými 117 m nejvyšším cihlovým a také nejstarším fungujícím majákem na světě.

Zdroj: Youtube

Zdroj: invia.cz, yachting.com