Za architektonickými skvosty se vyplatí cestovat i do vzdálených koutů naší planety. My jsme pro vás vybrali 3 slavné stavby, za kterými každý rok míří davy turistů.

1. Lotosový chrám, Nové Dillí

Jako otevřený lotosový květ plovoucí na vodě, tak působí z ptačího pohledu Lotosový chrám v indickém Novém Dillí. Famózní stavba, která je památníkem víry bahá’í, byla dokončena roku 1985 a pro turisty je stejným lákadlem jako nedaleký Tádž Mahal ze sedmnáctého století nebo Eiffelovka ve Francii. Architekt Fariborz Sahba svatyni sestavil z 27 volně stojících listů krytých mramorem a kolem nich rozmístil devět vodních nádrží. Proto působí, jako by plula na vodě.

Zdroj: Youtube

2. Fallingwater, Pensylvánie

Hluboko v lesích na břehu horské bystřiny Bear Run, zhruba 70 kilometrů od města Pittsburgh v americkém státě Pensylvánie, stojí jeden z nejslavnějších moderních obytných domů na světě. Jeho autorem je architekt Frank Lloyd Wright, který jej vystavil mezi lety 1935 až 1937. Když lokalitu s hustými lesy a říčkou objevil, byl natolik uchvácen, že se rozhodl postavit dům, který do sebe své okolí vstřebá. A to se mu skutečně povedlo.

Zdroj: Youtube

3. Vila Tugendhat, Brno

Za architektonickými skvosty nemusíte nutně cestovat přes oceán, vlastně ani za hranice. Jeden věhlasný světový unikát, za nímž jezdí turisté z celého světa, máme v Brně. Vila Tugendhat je u nás jedinou moderní stavbou zapsanou na seznam UNESCO a řadí se mezi čtyři nejdůležitější vily světa, respektive ty, které nejvíce ovlivnily tvorbu jiných architektů. Za funkcionalistickou stavbou stojí proslulý architekt Ludwig Mies van der Rohe a postavena byla mezi lety 1929 a 1930.

Zdroj: Youtube

Zdroj: prozeny.cz, hedvabnastezka.cz