V České republice se nachází spousta orlojů. Některé však nad všemi ostatními převažují svou originalitou a slavnou historií. Prohlédněte si ty nejslavnější z nich níže.

1. Pražský orloj

Pražský orloj je jedinečná technická památka, která jako poslední na světě dodnes měří babylonský (hvězdný) a staročeský čas. Ukazuje pohyby vesmírných těles a promlouvá k nám symbolikou středověku. Každou celou hodinu orloj oživí fascinující divadlo pochodujících apoštolů, pohyblivých soch po jeho krajích, aby vše ukončil mohutný zvuk zvonu na vrcholu věže. Několikrát v historii "měl namále", ale vždycky se našel někdo, kdo dokázal složitý mechanismus oživit.

Zdroj: Youtube

2. Olomoucký orloj

Dnešní kuriózní podoba olomouckého orloje pochází z let 1947–1955, kdy svaté muže nahradili pracující, plesající a sportující Hanáci. Skleněné mozaiky s náměty Jízdy králů, Průvodu královniček, Dělníka, Chemika a alegorie dvanácti měsíců dodal národní podnik Česká mozaika v Novém Boru.

K výrazné změně orloje přispěla 2. světová válka, kdy podobně jako v Praze byl orloj poškozen střelbou. Škody se týkaly především fasády a bočních fresek, ostatní části, jako planetárium, číselníky, figury, zvonkohra a především strojní část orloje, zůstaly naštěstí neporušeny.

Zdroj: Youtube

3. Brněnský orloj

Hodinový stroj je naprostým unikátem. Šestimetrová černá moderní časomíra z leštěné africké žuly, dovezené až z Jihoafrické republiky, má připomínat střelu. Současným Brňanům připomíná kus slavné historie jejich města – když Brno obléhali roku 1645 Švédové, rozhodl se generál Torstenson, že pokud neprovalí městské hradby přesně do doby, než odbije poledne, odtáhne po vyčerpávajícím čtyřměsíčním obléhání od Brna pryč. Brňané se vše dozvěděli a odbili poledne o hodinu dřív, švédské vojsko ustoupilo a od té doby se v moravské metropoli zvoní poledne v 11 hodin.

Zdroj: Youtube

Zdroj: kudyznudy.cz, orloje.eu