Ne pro každého cestovatele ve vztahu k architektonickým památkám platí, že čím starší, tím lepší. Milovníci staveb z novověku, středověku nebo starověku mezi námi asi převažují, ale něco do sebe má i architektura moderní, nebo přímo současná. Prohlédněte si ty, které nás zaujaly nejvíce.

1. Gardens by the Bay, Kallang, Singapur

Singapurské Gardens by the Bay se rozkládají na 101 hektarech. Účelem trojice parků je přetvořit „zahradní město“ na „město v zahradě“, a pomocí zeleně tak zlepšit kvalitu života. Součást komplexu tvoří i zimní zahrada, jež vyrostla z udržitelných zdrojů a rostlinám vytváří vhodné podmínky za jakéhokoliv počasí.

Zdroj: Youtube

2. Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Španělsko

Reprezentativní národní muzeum „Město umění a věd“ patří k největším a nejsložitějším dílům Santiaga Calatravy. Architekt se při návrhu inspiroval především v přírodě, konkrétně v dinosauří kostře, jež tvoří vědecké muzeum, a v oku, které dalo tvar planetáriu. K podtržení jednoty valencijského komplexu vznikly všechny jeho budovy z bílého betonu.

Zdroj: Youtube

3. Absolute World, Mississauga, Kanada

Dvě bytové věže kanadského mrakodrapu Absolute World patří ke komplexu Absolute City Centre, který čítá celkem pět výškových budov. Vyšší z dvojice má 209 poschodí a obě věže pak vynikají neotřelým designem. Podlaží rotují a každé je vždy o několik stupňů otočené vůči předchozím.

Zdroj: Youtube

Zdroj: stoplusjednicka.cz, archdaily.com