Jaro a léto, kdy všechno kvete a pučí, je ideální k návštěvě zahrad. A Evropa se má opravdu čím pochlubit. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších a nejkrásnějších parků a nechte se inspirovat k výletu.

1. Versailles, Francie

Výstavba této královské zahrady trvala celých 40 let! Pečlivě pěstěný trávník, rozkvetlé květiny, fontány, a především dokonalý geometrický systém se staly vzorem všech francouzských zahrad, což byl také úmysl jejich tvůrce, krále Ludvíka XIV.

Zdroj: Youtube

2. Keukenhof, Nizozemí

Stejně jako je Milán centrem módy, je Keukenhof Mekkou pro botaniky. Vášniví zahradníci z celého světa se sem každoročně sjíždějí za největším květinovým parkem, kde lze vidět miliony nádherných a voňavých květin, důmyslně poskládaných do zajímavých obrazců.

Zdroj: Youtube

3. Barcelona, Španělsko

Jardí Botànic Històric je slavná historická botanická zahrada o neuvěřitelných čtrnácti hektarech. Plochy se společně dělí až o 1500 druhů rostlin, které jsou rozmístěny na zóny podle zeměpisných oblastí. Zamířit tak můžete do jižní Afriky, Austrálie, Chile, Kalifornie, severní Afriky i ke Středozemnímu moři.

Zdroj: Youtube

4. Vídeň, Rakousko

Není turisty, který by při návštěvě Vídně vynechal Schönbrunn. I zámeckou zahradu však stojí za to navštívit. V roce 1900 zde bylo vysázeno 25 tisíc orchidejí, 1500 různých druhů květin, čímž si zahrada vysloužila rekord s největší sbírkou v Evropě.

Zdroj: Youtube

5. Nice, Francie

Ač se to zdá neuvěřitelné, tento park kdysi býval nelichotivou autobusovou zastávkou. Dnes je promenáda du Paillon místem s pěti kontinenty. Na dvanácti hektarech najdete více než 1000 stromů a 50 000 květin, které kvetou v různá roční období.

Zdroj: icesty.cz, saveatrain.com