1. Château de Versailles, Francie

Slavný francouzský zahradní architekt André Le Nôtre založil tyto zahrady jihozápadně od Paříže v 17. století na příkaz Ludvíka XIV., který chtěl, aby umocnily slávu jeho paláce ve Versailles. Na ploše 250 akrů se táhnou cestičky vedoucí ke květinovým záhonům, tichým zákoutím zdobeným klasickými sochami, okrasným jezírkům a vodnímu kanálu, který král Ludvík využíval k projížďkám na gondolách.

Zdroj: Youtube

2. Královské botanické zahrady, Kew, Anglie

Na jihozápadě Londýna mezi Richmondem a Kew se na 121 hektarech rozprostírají proslulé Královské botanické zahrady známé pod názvem Kew Gardens. V zahradách můžete kromě 30 000 druhů rostlin či jednoho z největších herbářů na světě spatřit i méně obvyklou výbavu domácích zahrádek – čínskou pagodu. Od svého založení v roce 1759 botanická zahrada přispívá velkou měrou ke studiu rostlin a jejich využití.

Zdroj: Youtube

3. Powerscourt Gardens, Enniskerry, Irsko

Zahrady a velkolepá palladiánská vila v Powerscourtu jižně od Dublinu byly navrženy v 18. století a rozkládají se na 19 hektarech. Pozemky, vodopády, parky, zahradní pavilony a altány byly inspirovány italskou renesancí. Terasovité zahrady s výhledem na pohoří Wicklow Mountains působí velmi uvolněným dojmem. Určitě nevynechejte edvardiánskou japonskou zahradu s čínskými jehličnany a bambusy, hřbitov domácích mazlíčků nebo zahradu růží či skleník.

Zdroj: Youtube

4. Villa d'Este, Tivoli, Itálie

Park Villa d’Este patří k nejkrásnějším a největším vodním parkům v Evropě a od roku 2001 patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud budete mít dostatek času, napočítáte zde 250 vodotrysků, 60 vřídel, 255 kaskád, 100 nádrží, 50 fontán, 20 teras, 300 bran, 3 000 různých sezónních rostlin, stovky stromů a tisíce dalších rostlin. Mezi ty nejpůsobivější určitě patří Dračí fontána, italsky Fontana dei Draghi, jejímž tvůrcem je Ligorio.

Zdroj: Youtube

5. Dumbarton Oaks, Washington, USA

Zahrada, která se pyšní rozlohou čtyři akry a táhne se přes kopce do údolí lemovaného stromy, byla vytvořena zahradní architektkou Beatrix Farandovou. Můžete zde navštívit skleník vytvořený v 19. století, obdivovat růžovou zahradu s více než tisíci růžemi a projít se Uličkou milenců, která se klikatí kolem amfiteátru v římském stylu postaveného kolem malého rybníku.

Zdroj: Youtube

Zdroj: nationalgeographic.com, youtube.com