Aloe pravá (Aloe vera)

Tahle vitální sukulentní rostlina je z rodné severní Afriky na sucho zvyklá. Vodu si uchovává v dužnatých listech, takže příliš častou zálivku nevyžaduje, naopak byste ji horlivým zaléváním spíš zahubili. Ocení ale světlé a slunné stanoviště. A kromě atraktivního vzhledu se vám odmění i léčivými účinky, šťávu z jejích listů můžete použít při drobných poraněních i spáleninách.

Dracéna

Tahle půvabná pokojovka připomínající malou palmu, která se vyskytuje v mnoha barevných variantách, je velmi nenáročná, co se zálivky týče, nepotřebuje ani rosení. Naopak přemokřená zemina by jí mohla velmi uškodit, stejně tak nemá ráda průvan, který způsobuje žloutnutí jejích listů.

Fíkus benjamín

Tenhle drobnolistý a barevně variabilní fíkus pocházející z jižní Asie rovněž patří k nenáročným rostlinám, kterým suchý a teplý byt nijak nevadí. Zalévat ho stačí, až když má zeminu suchou, nevyžaduje ani rosení, obzvlášť v zimě ne. Má ale rád světlé místo bez průvanu.

Pomerančový jasmín

Krásná pokojová rostlina původem z Asie je u nás známá i pod latinským názvem Murraya paniculata. Potěší podlouhlými, tmavě zelenými lesklými listy, ale hlavně bílými vonnými kvítky. Aby kvetla, vyžaduje světlé, slunné místo a teplotu kolem 25 °C, do teplého bytu je proto ideální. Není náročná ani na zalévání, ale substrát nesmí vyschnout.

Tchynin jazyk

Houževnatá pokojovka, která upoutá na první pohled špičatými, barevně žíhanými listy. Je vhodná i pro nezkušené nebo roztržité pěstitele, neboť je opravdu nenáročná a jen tak něco ji nezahubí. Má ale ráda světlejší stanoviště a mírnou zálivku, po které nechte substrát vždy lehce proschnout, v zimě zalévejte ještě méně, a to na zeminu, nikoliv do středu listů, aby nezačala zahnívat. Nepotřebuje ani rosit.

Tlustice

Dekorativní tlustice, která někdy připomíná malý stromek, vyžaduje světlé stanoviště, ale na zálivku je jako většina sukulentů nenáročná. Stačí ji zalít jednou měsíčně, v zimě ještě méně, vždy nechte substrát proschnout. O vodu si dokáže i „říct“, jakmile se její dužnaté, masité listy začnou lehce krabatit, je potřeba ji zalít. Se správnou péčí vám bude dělat společnost i mnoho let.

Trnová koruna

Tato velice atraktivní pokojová rostlina původem z Madagaskaru na svých dřevnatých stoncích kromě dlouhých trnů nese také svěže zelené listy a spoustu drobných, nejčastěji červených květů, které kvetou po celý rok. Vyžaduje hodně světlé místo, vyhovuje jí běžná pokojová teplota, ale vody na ni příliš nevyplýtváte – stačí ji zalévat vždy, když mírně proschne substrát, rosit nepotřebuje.

Zdroje: českéstavby.cz, proženy.blesk.cz