Zapékaná jídla jsou skvělá hned z několika důvodů. Přípravu můžete pojmout sofistikovaně a s jednotlivými komponenty si vyhrát, zapékací nádobu ale dobře využijete i na jídla ve stylu „co dům dal“. Použít na ně totiž můžete prakticky cokoliv, co máte doma. Brambory, těstoviny, rýži, bulgur, uzeniny, maso, ryby a téměř všechny druhy zeleniny. Jako pojivo poslouží vajíčka, smetana nebo bešamel, s dobrým sýrem také nešlápnete vedle. Připravit je můžete také ve veganské variantě bez použití živočišných produktů. Využít můžete rostlinné alternativy masa, sýrů, klobásek nebo párků, skvělý bude i tempeh a klasické nebo uzené tofu. Smetanu jednoduše nahradí sójová, ovesná či rýžová varianta.

K nejslavnějším zapečeným jídlům rozhodně patří lasagne. Podívejte se, jak je připravuje slavný Jamie Oliver:

Zdroj: Youtube

Zeleninový nákyp se šunkou a bešamelem


Čas přípravy: 60 minut


Ingredience:

  • 500 g květáku
  • 500 g brokolice
  • 200 g šunky nebo slaniny
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml vývaru z květáku a brokolice
  • 250 ml mléka
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 vejce";i:10;s:26:"100 g strouhaného čedaru";i:11;s:10:"strouhanka";i:12;s:26:"máslo na vymazání formy


Příprava:

1) Omytý květák rozeberte na malé růžičky, brokolici na větší růžičky. Poté je vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte 5 minut. Šunku (nebo slaninu) mezitím nakrájejte na kostičky.

2) Zeleninu vyjměte z hrnce, propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku okapat. Vodu z vaření ale nevylévejte – využijete ji při přípravě bešamelu.

3) Troubu předehřejte na 180 ºC.

4) Vejce opatrně rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.

5) V hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo. Přisypte mouku, krátce ji zpěňte a přilijte 250 ml mléka a 250 ml vývaru z vaření zeleniny. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí 10–15 minut.

6) Bešamel stáhněte z ohně a vmíchejte do něj 4 žloutky, polovinu sýra, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Podle potřeby osolte.

7) Zapékací misku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Vyskládejte do ní růžičky květáku a brokolice a přidejte nakrájenou šunku.

8) Z bílků vyšlehejte pevný sníh a velmi jemně ho vmíchejte do bešamelu. Omáčkou poté zalijte připravenou zeleninu. Povrch posypte druhou polovinou sýra.

9) Vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 30 minut.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.theenglishkitchen.co