Pokud si chcete dopřát opravdu luxusní gurmánský zážitek, ochutnejte hovězí steak z japonského plemene wagyu. Tento výjimečný skot patří v zemi vycházejícího slunce doslova k národním pokladům, čemuž odpovídá nejen péče, ale i cena, za níž se maso prodává. Ta se pohybuje přibližně od 5 až do 12 tisíc korun za jeden kilogram. Navzdory tomu poptávka stále stoupá – zatímco v roce 2013 činila hodnota vyvezeného masa v přepočtu miliardu korun, v roce 2020 export vynesl pětkrát více.
Podívejte se, jak připravují luxusní hovězí wagyu v prestižní japonské restauraci:
Čím je tak výjimečné?
Maso wagyu vás zaujme už na první pohled. Na řezu má totiž zcela unikátní mramorování mezi svalovými vlákny. Díky sněhobílým nitkám tuku je dokonale křehké, šťavnaté a jemné. Během tepelné přípravy se tuk postupně rozpouští a maso má až máslovou konzistenci. S žádným jiným druhem hovězího se zkrátka nedá srovnat. Za jeho mimořádnou kvalitou je unikátní péče, kterou mu chovatelé dopřávají. Prioritou totiž není rychlý růst svalové hmoty a vysoká výtěžnost, ale především harmonický život bez stresu a přirozený růst. Farmy se proto nacházejí v horách, kde není skot ničím rušen. Kromě prémiového krmiva bez jakýchkoliv hormonů dostává skot wagyu také pivo a sake. K uvolnění svalů a rovnoměrnému rozprostření tuku pomáhají pravidelné masáže a ke zmírnění napětí poslech klasické hudby.
Wagyu v Čechách
Jak už bylo řečeno, Japonci považují toto plemeno za svůj národní klenot. Po staletí bylo proto přísně zakázáno živá zvířata ze země vyvážet. Během historie k tomu došlo pouze dvakrát – v jednom případě putovala zvířata do USA a v druhém do Austrálie. Díky tomu se v 90. letech chov rozšířil i do Evropy a v současné době se můžete se skotem wagyu setkat i na několika českých farmách. Jako vždy platí, že nejlepší je originál, ale i na českém hovězím wagyu si opravdu pochutnáte. A také ušetříte – jeho cena je několikanásobně nižší.
Jaký je rozdíl mezi wagyu a kobe?
Pokud se setkáte s označením masa kobe, vězte, že se jedná také o hovězí z plemene wagyu. Tento název však podle japonské legislativy může nést pouze maso, které bylo vyprodukováno výhradně ve městě Kóbe podle přísně stanovených standardů.
Zdroj: www.cschms.cz, www.mzv.cz