The Crooked House, Sopot, Polsko

Tato stavba působí jako obrázek z dětské knížky. Surrealistické detaily, kamenné dekory, barevné vchody z barevného skla a okna orámovaná pískovcem dodávají Crooked House jedinečnost. Modrozelené smaltované šindele na střeše mají vytvářet iluzi dračí kůže. Nyní je domovem obchodního centra.

Stone House, Fafe, Portugalsko

Dům byl postaven mezi dvěma obřími kameny a spojen betonovou směsí. Říká se, že je inspirován populárním americkým kresleným filmem Flintstones.

La Pedrera, Barcelona, Španělsko

La Pedrera patří k nejzdařilejším dílům slavného stavitele Gaudího. Tato zvlněná obytná a kancelářská budova zrcadlí výjimečnou genialitu slavného architekta. Stavba byla v roce 1984 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Kansas City Library, Missouri, USA

Veřejná knihovna Kansas City v Missouri má jeden z nejunikátnějších architektonických návrhů knihoven na světě. Design se skládá z 22 různých knih s názvy, které odrážejí zájmy čtenářů Kansas City.

Habitat 67, Montreal, Kanada

Habitat 67 je sídlištěm vybudovaným podél řeky St. Lawrence River v Montrealu složeným z 354 prefabrikovaných jednotek, které dohromady vytvářejí třídimenzionální nosnou konstrukci. Moduly, nebo jak se jim také říká „krabice”, jsou mezi sebou různě pospojovány, aby vytvořily 158 obytných jednotek.

The National Library, Minsk, Bělorusko

Budově národní knihovny ve tvaru Archimédova tělesa s 8 trojúhelníkovými a 18 čtvercovými plochami se přezdívá diamant. Budova sahá do výšky 74 metrů a je podsvícená LED světly, která se zapínají každý den po západu slunce.

Cube House, Rotterdam, Nizozemsko

Cube House je soubor inovativních domů s náklonem 45 stupňů, položených na šestihranném sloupu. V tomto netradičním ubytování se můžete ubytovat za 5600 Kč za noc.

WonderWorks, Pigeon Forge, TN, USA

WonderWorks je zábavní park, který se nachází uvnitř obrovské budovy obrácené vzhůru nohama. Atrakce pro děti jsou kombinací vědeckého veletrhu, zábavního parku a dětského muzea.

The Basket Building, Ohio, USA

Sedmipatrová budova je sídlo společnosti Longaberger, která se zabývá ruční výrobou košíků z javorového dřeva. Stavba je od svého dokončení v roce 1997 dominantou Ohia a přitahuje pozornost světových médií i turistů. Zvlášť působivě vypadá v noci, když do tmy zazáří rozsvícená okna.