1. Louvre v Paříži

Kdo by neznal Louvre? Z paláce francouzských králů je dnes největší muzeum na světě, které čítá přes 600 000 exponátů z doby prehistorické až po současnost. V Louvru najdete rozsáhlé oddělení s egyptskými, řeckými a římskými exponáty. Určitě si nenechte ujít dva překrásné příklady sochařského umění – Venuši Milskou a Níké ze Samothráky.

Další neméně významná kolekce se věnuje obrazům, kterých je zde více než 7500. Najdete zde slavné exponáty z období od 13. století až do roku 1848. Nejznámější kousek je bezpochyby Mona Lisa, ale byla by škoda neprozkoumat i další malířská díla. Například Napoleonova korunovace od Davida, Svoboda vede lid na barikády od Delacroixe či Vor Medúzy od Géricaulta jednoznačně stojí za vidění.

Zdroj: Youtube

2. Museo del Prado v Madridu

Madridské Museo del Prado má jednu z nejlepších sbírek španělského a evropského umění z období od 12. do 20. století na světě. Vzniklo již v roce 1819 jako královská sbírka obrazů a soch a dnes čítá více než 20 000 exponátů včetně kreseb, grafik a jiných historicky významných dokumentů.

Na své si zde přijdou především milovníci renesance a španělských mistrů. Ve sbírce je řada děl od velikánů jako byl Goya, El Greco, Velázquez, Tizian, Caravaggio, Rubens, Rembrandt či Raphael. Pokud bychom měli doporučit pár významných děl, které si v Museo del Prado vychutnáte, pak určitě vyhledejte Dvorní dámy od Velázqueze a Goyův obraz Saturn požírající jedno ze svých dětí.

Zdroj: Youtube

3. Muzeum moderního umění v New Yorku

Na samém začátku, ve 20. letech minulého století, vlastnilo newyorské Muzeum moderního umění osm grafických listů a jednu kresbu, které dostalo jako dar. Dodnes se jeho sbírky rozrostly na víc než 150 tisíc obrazů, soch, kreseb, grafik, fotografií, architektonických modelů a designových předmětů. Úctyhodné jsou jeho knihovna a archiv se 300 tisíci položkami, označované za největší svého druhu na světě.

V budově na Manhattanu sídlí muzeum od roku 1939. Jako první na světě otevřelo oddělení architektury a designu, filmu, videa a fotografie. Jeho sbírky představují jeden z nejucelenějších a nejširších pohledů na moderní umění na světě.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, isic.cz