Každý z nás určitě navštívil nějaký labyrint. V České republice se můžete vydat například do Labyrintária Loučeň, Zážitkového parku Zeměráj nebo 3D bludiště v korunách stromů v Oseku. Ty největší labyrinty se však nachází ve Velké Británii, Francii a Austrálii.

1. Longleat Hedge Maze, Velká Británie

Toto bludiště vzniklo z 16 000 kusů anglických tújí. Poprvé v tomto bludišti, které je nejdelším na světě, mohli lidé zabloudit v roce 1975. Pokrývá plochu o velikosti 0,6 hektaru a všechny chodby v něm měří až 2,72 km. Na rozdíl od ostatních bludišť je tohle „trojdimenzionální“, nacházejí se v něm dřevěné můstky, díky kterým se mohou návštěvníci dostat do středového observatoria, aby viděli na cestu ven.

Zdroj: Youtube

2. Reignac-sur-Indre Maze, Francie

V roce 1996 vzniklo největší bludiště na světě vyrobené ze živého plotu. Už víc než 85 000 návštěvníků se přišlo „ztratit“ do tohoto 4hektarového klubka spletitých chodeb. Zajímavostí je, že tvůrci ho mění každý rok, přesazují totiž rostliny, ze kterých je vytvořené.

A tady máte hned patnáct nejúžasnějších světových labyrintů:

Zdroj: Youtube

3. York Maze, a Star Trek tribute, Velká Británie

Milovníci bloudění si mohou užívat na ploše o velikosti 15 fotbalových hřišť. Bludiště bylo vytvořeno použitím satelitních snímků. Celé toto dílo má na svědomí Tom Pearcy, vzdal tím hold Star Treku při jeho 40. výročí.

4. Ashcombe Maze, Austrálie

Ashcombe Maze je nejstarším australským bludištěm vytvořeným v klasickém stylu. Keře, které tvoří stěny, jsou tři metry vysoké a dva metry široké. Kvete v nich až 217 druhů růží, dohromady až na 1 200 kusů keřů.

5. Pineapple Garden Maze, Havaj

Pineapple Garden Maze má své chodníčky dlouhé až tři míle a rozléhá se na ploše třech akrů. Na rozdíl od klasických anglických bludišť je toto vytvořeno ze 14 000 nádherných barevných havajských rostlin, včetně ibišků či ananasových palem. Z výšky sice vypadá jako neškodná zábava, ale někteří návštěvníci si v něm pobyli i několik hodin.

Zdroj: blesk.cz, youtube.com, hellotravel.com