Swarovského fontána v Innsbrucku

Tyrolsko je jedním z nejkrásnějších regionů v Rakousku a také domovem ústředí společnosti Swarovski. Fontána Swarovski se nachází v areálu výrobce křišťálového skla Swarovski Crystal Worlds, komplexu zábavy a jídla. Fontána má tvar mužské hlavy.


Fontána di Trevi v Římě

Největší a nejznámější fontána v Římě je fontána Trevi. Tato úžasná fontána vylévá každý den 80 000 m³ vody. V době Římanů byla také ústředním zdrojem vody. Jméno Trevi je odvozeno od toho, že je na křižovatce tří cest "Tre Vie". Nepřekvapí, že v nejkrásnější fontáně v Evropě se promítalo mnoho filmů, například Prázdniny v Římě.


Latona ve Versailles

V zahradách Versailles je 55 fontán, ale tou nejkrásnější a nejpozoruhodnější je Latonská fontána. La Latona fontána byla inspirována Ovidiovými Metamorfózami a Latonou (u nás známou spíš pod jméném Létó) matkou Apolla a Diany, vyobrazenou zde se svými dětmi.

Tváří v tvář Velkému kanálu můžete snadno spatřit a obdivovat vizi krále Ludvíka XIV. odkudkoli ve Versailles. Během hlavní sezony si můžete užít hudební přehlídku fontán, která se koná 3x týdně.


Jet d'Eau v Ženevě

Vodotrysk na Ženevském jezeře je nejvyšší v Evropě. Dosáhnout může výšky až 400 metrů. Původně to ale nebylo dílo pro okrasu, ale regulátor systému hydraulického zařízení Ženevy a Rhóny s názvem La Coulouvreniere.


Pražská Křižíkova fontána

Samozřejmě, že v našem výčtu nemůžeme pominout ani naši domácí fontánu v Praze, takzvanou Tančící fontánu na pražském výstavišti. Fontána, postavená v roce 1891 podle plánů Františka Křižíka, stále uchvacuje fantastickými světelnými efekty a tancem vody za zvuků nejslavnějších skladeb světa. Jistě, není to jako ohromná fontána Efteling v Amsterodamu, ale určitě se na ni svou krásou dotahuje.