Co povyšuje koktajl na opravdový zážitek smyslů? Krásná sklenka. A flétna i šampaňská miska jsou právě ty, které dodají slavnostnosti i obyčejnému drinku. Po masivních tumblerech s těžkým stabilním dnem se dnes podívejme na sklenky filigránské a jemné a nestabilní. Jsou to sklenky na vysoké nožce - šampaňská flétna a šampaňská miska. Šampaňské vychutnáváme spíše z uzoučké flétny, aby nám nevyprchávaly bublinky, případně je nalijeme do vyššího poháru, ale i tradiční miska je stále přípustná. Oba typy sklenek se pak hodí i k servírování míšených nápojů. Flétna vysoká a štíhlá sklenka, úzká, horizontálně maximálně protažená a s dlouhou stopkou, takže nehrozí, že bychom se dotýkali kalichu a nápoj si zahřívali. Jen opravdu nepatrně se od stopky rozšiřuje, stěny svírají úhel kolem 70o. Taková sklenka má být hladká, efektní je ale i lept anebo jemný brus ve spodní části kalichu. Flétna má obsah asi 15 až 20 cl a je prvotně určena na šumivé nápoje. Vychutnáme si z ní proto koktajly, ve kterých použijeme jako bázi šampaňské nebo jiné šumivé víno. Co to například může být? Třeba Francouzi oblíbený Kir (do sklenky dáme 2 cl likéru z černého rybízu a dolijeme asi 10 cl suchého šampaňského) anebo French 90, který přímo vyžaduje jemnou, úzkou a elegantní sklenku: Šejkr naplníme do třetiny ledem, přidáme lžičku cukru, šťávu z poloviny citronu, 50 ml brandy, protřeseme - a nalijeme do flétny, kam jsme umístili dvě kostky ledu. Šampaňská miska Nejširší sklenka na stopce má jméno po nápoji, ke kterému byla původně určena. Oválná miska má mít dost vysokou nožku, obsah má asi 20 cl a zdaleka není určena jen na šampaňské víno. Vyniknou tu nejrůznější koktajly s drceným ledem, ale i například Champagne Orange: Do vychlazené šampaňské misky dáme spirálu z pomerančové kůry, přidáme 10 ml Orange Curaçaa a dolijeme chlazeným sektem. Champagne Cocktail Do sklenky dáme kostku cukru, zakápneme hořkým likérem, přidáme 2 kostky ledu a dolijeme chlazeným sektem. Jiný recept na stejný nápoj je konkrétnější: Kostku cukru ve sklence zakápneme dvěma střiky likéru Angostura Aromatic Bitter. Přidáme 17 cl šampaňského a nakonec přidáme 2 cl koňaku. Ozdobíme třešinkou nebo řezem citrusu. A do vysoké flétny i šampaňské misky vykouzlíme něco i pro abstinenty – bude to malinová limonáda. Do vysoké flétny dáme dostatek drceného ledu (1/2 sklenky) přilijeme 30 ml malinového sirupu, 20 ml citronové šťávy a dolijeme pomalu sodovkou. -ag-