Každý z nás určitě navštívil nějaký labyrint. V České republice se můžete vydat například do Labyrintária Loučeň, Zážitkového parku Zeměráj nebo 3D bludiště v korunách stromů v Oseku. Ty největší labyrinty se však nachází za našimi hranicemi. Podívejte se, které to jsou.

1. Samsø Labyrint, Dánsko

V Dánsku se nachází největší bludiště na světě, které je také zapsáno v Guinessově knize rekordů. Navštěvovat ho můžete již od roku 2000. Labyrint je vytvořený z kavkazských jedlí a rozkládá se na ploše 60 000 metrů čtverečních. Jeho celková délka je 5,4 km. Uvnitř se nachází osm cílů, mezi něž patří třeba Vikingský chrám, Srdcové náměstí či Kamenný kruh. K jejich dosažení vám pomůže Pathfinder, což je kvíz se sérií otázek.

Zdroj: Youtube

2. Yancheng Dafeng Dream Maze, Čína

Dalším rekordmanem je čínské Bludiště snů. Pyšní se titulem největší bludiště ze živého plotu s rozlohou přes 35 000 metrů čtverečních a s více než 9 kilometrů dlouhou sítí stezek. Kromě hlavního labyrintu, v jehož středu můžete z výšky vidět losa prodírajícího se zelenými poli, můžete vyzkoušet i několik dalších, menších bludišť. Například kruhové, srdcové či skleněné.

Zdroj: Youtube

3. Labirinto Della Masone, Itálie

Další velký labyrint najdete v Itálii, ve městě Fontanella blízko Parmy. Bludiště tvořené z přibližně 200 000 rostlin bambusu má 3 kilometry cestiček a pro veřejnost bylo otevřeno v roce 2015. Labyrint je součástí kulturního parku, kde najdete také knihovnu nebo muzeum se sbírkou uměleckých děl Franca Maria Ricci.

Zdroj: Youtube

4. Richardsonovo kukuřičné bludiště, USA, Illinois

V Americe jsou kukuřičná bludiště velmi oblíbená a najdete jich tam spoustu. Žádné ale není tak velké jako to na Richardsonově farmě. Je složené ze čtyř menších bludišť, z nichž má každé svou vlastní vyhrazenou cestu. Pokud si tedy netroufáte na celých 11 hektarů pole, můžete projít jen některou z jeho částí. Pro lepší orientaci je uvnitř umístěno několik kontrolních bodů a tři mosty.

Zdroj: Youtube

5. Pineapple Garden Maze, USA, Havaj

Palmy společně s ibiškem a dalšími rostlinami tvoří stěny velkého ananasového bludiště na havajském ostrově Oahu. Uvnitř najdete osm tajných stanovišť, která vás zavedou blíže k záhadě v srdci labyrintu. V jeho středu se tyčí ananas a procházet se můžete čtyřmi kilometry chodeb na ploše o rozloze 12 000 metrů čtverečních.

Zdroj: Youtube

Zdroj: maomai.cz, msn.cz