V Praze lidé kupují byt do osobního vlastnictví nejčastěji za milión až milión a půl korun. Rozloha takového bytu je pak zhruba 50 až 60 metrů čtverečních a byt se nachází ve starší zástavbě mimo centrum Prahy, vyplývá z ankety ČTK mezi pražskými realitními kancelářemi (RK).

Cizinci přitom již ceny nemovitostí zásadním způsobem neovlivňují. Podle Petera Karase z RK Attick reality je Praha v podstatě rozprodána. Cizinci se nyní zajímají spíše o pronájmy bytů a, jak uvedl Václav Thon z pražské RK Ideal Reality, jsou to především Číňané, Ukrajinci a Rusové, kteří zde pracují.

Ekonomické výkyvy podle ředitele pražské RK RAK Jaroslava Novotného nemají na poptávku po nemovitostech výrazný vliv. Dodal, že Praha má v tomto případě na trhu nemovitostí specifické postavení, neboť kromě národního a mezinárodního významu, je i lákadlem pro lidi, kteří do Prahy přicházejí za prací. Poptávka po nemovitostech je tak v Praze poměrně stabilní.

O koupi nových bytů se podle Miroslava Oceláka z pražské RK Berwin zajímá věková skupina 28 - až 38letých, kteří jsou ochotni zaplatit dva až dva a půl miliónu korun. Preferují byt, který je 60 až 70 metrů čtverečních velký, a pokud je cena za metr čtvereční do 40.000 korun, dávají přednost centru Prahy. Zde je ovšem volných bytů poměrně málo a restituenti je spíše pronajímají než prodávají.

Movitější lidé proto z nedostatku volných bytů v centru Prahy směřují zájem i na domky mimo Prahu, které mohou být i cenově výhodnější. Atraktivní byt o rozloze kolem sta metrů čtverečních totiž může zájemce v Praze stát devět i více miliónů korun. Luxusnější domek na vlastním pozemku přitom může přijít zhruba na polovinu.

V Praze bylo k 1. březnu loňského roku podle údajů Českého statistického úřadu 565.592 bytů. -čtk-