I když slunce přirozeně stimuluje tvorbu vitaminu D, jeho intenzita je stále slabá, a proto je důležité vitamin D doplňovat i jinými způsoby. Naše tělo preferuje z celé škály vitaminů D právě D3. Vitamin D3 je důležitý pro zdraví kostí a zubů, podporuje imunitní systém a má vliv na různé hormonální procesy v těle. Jeho nedostatek může vést k únavě, bolestem kostí, svalů a kloubů, nebo dokonce k depresi.

Věděli jste, že nedostatkem vitaminu D3 trpí většina populace? Podívejte se na rozhovor:

Zdroj: Youtube

Jak poznáte, že ho máte málo?

Nízká hladina vitaminu D3 v těle může vypadat různě. Klub zdraví popisuje základní příznaky. Kromě zvýšeného rizika únavových zlomenin patří mezi nejčastější příznaky svalová slabost, snížená vytrvalost a přecitlivělost. Nízká hladina vitaminu D může také způsobovat nespavost a špatnou náladu, včetně melancholie. Dalším indikátorem může být vysoký krevní tlak.

Jak do těla dostat vitamin D3?

Existuje několik způsobů, jak zvýšit hladinu vitaminu D3 v těle. Jedním z nejjednodušších způsobů je vystavení slunečnímu světlu. Opalování, procházky. Uznáváme, že teď to ještě moc nejde. Zkuste zvýšit svůj příjem vitaminu D3 stravou nebo doplňky.

Potraviny přirozeně bohaté na vitamin D3 jsou třeba tuňák, losos, žloutky a sýry.

Než začnete užívat doplňky stravy, poraďte se se svým lékařem. Pomůže vám vybrat ty správné a případně pomůže odhalit opravdovou příčinu vaší únavy. Pes může být zakopaný i v něčem jiném.


Zdroj: https://klubzdravi.cz