„Zádvorská lepa“, jak se jí v místním hanáckém nářečí přezdívá, je posledním Stromem svobody z roku 1918, která se ve Velkých Opatovicích zachovala z původních šestnácti lip vysazených při vzniku Československa. Už 100 let tak připomíná vznik samostatného státu a ukončení první světové války.

Vysadil ji místní písmák a pacifista Jan Pospíšil po šťastném návratu z války před svým domem jako symbol svobody. Lípa stojí na malém ostrůvku uprostřed křižovatky pěti cest v místní části Zádvoří. Na konci druhé světové války kolem stromu prošla ustupující německá armáda. Marš kolem lípy následně dělala i Rudá armáda, v blízkosti stromu také vojáci odpočívali. U jeho kmenu si pak hrávaly generace dětí ze Zádvoří.

Lepa zdárně přežila ořezy, vyhnula se kácení a vždy byla pro místní obyvatele místem setkávání i pořádání kulturních akcí. Ve Velkých Opatovicích jsou na svůj strom náležitě hrdí a k této dámě v letech přibylo na podzim opět patnáct nových Lip svobody, které nahradí původní vykácené stromy.

Zádvorská lepa se stala vítězkou celonárodní ankety pořádané Nadací partnerství závěrem minulého roku, když obdržela rekordní počet hlasů, a získala tak titul Strom roku 2018. Nyní hájí barvy České republiky v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku 2019, letos v tuhé konkurenci dalších čtrnácti evropských států. Už sto let bojuje stejně nezdolně, jako naše republika, pomozte jí bojovat i v Evropě.

PODPOŘTE ČESKÝ NÁRODNÍ STROM!

Hlasovat pro Lípu svobody v soutěži Evropský strom roku můžete od 1. do 28. února 2019 na stránkách www.evropskystromroku.cz/zadvorskalepa.