Od Klopf Architecture jsme tu měli už dvě realizace. Můžete se na ně podívat skrz odkazy v závěru článku. Nejdříve to byl nulový dům a pak rekonstrukce interiéru domu pro větší využití celou rodinou. Tento dům však není nulový a pojem sdílení prostoru tu je pojatý trochu jinak. Sdílí se tu totiž obytný prostor se zahradou a naopak. Propojení tří částí (zahrada je nalevo i napravo od domu) je tak intenzivní, až se zdá, že tu vlastně žádný rozdíl neexistuje.

Zahrada jako taková není velká. Naopak. Prostoru tu není nazbyt a kolem dokola je vysoký plot, který chrání sice soukromí, ale také vytváří dost podivný dojem uzavřenosti. Takže otevření domu a zahrady je nasnadě, aby se pocit z prostoru zvětšil.

Zahrada jako taková je řešena v lehce japonském stylu – fontány, betonové lavice, přírodní terénní vlny, kámen a průhledy. Tady určitě nebudou pěstovat mrkvičku ani brambory. Tenhle dům je pro odpočinek. Přechod velkého obývacího pokoje a kuchyně do zahrady je tak velmi plynulý pomocí ohromných posuvných oken.

Dům samotný má tři ložnice, 2,5 koupelny a jeho plocha činí pouhých 159 m². Takže proti mnohým dalším domům, které vám tady představujeme, je tohle takový malý rodinný domeček pro skromnou rodinu.

Kdo se dobře díval na fotky, možná také uviděl jednu zajímavost – jednu ložnici vystrčenou do bočního křídla, která vlastně obepíná jednu stranu zahrady. Do ložnice se tam může, ale i nemusí chodit rovnou přes terasu. Další detail – v jedné koupelně je celá jedna stěna prosklená. To by bylo asi pro mnohé nevhodné řešení.

  • Návrh: Klopf Architecture
  • Zahrada: Arterra Landscape Architects
  • Lokace: Palo Alto, Kalifornie, USA
  • Termín dokončení: 2014
  • Foto: Mariko Reed

První projekt od Klopf Architecture na našem webu

A další projekt - tentokrát rekonstrukce