Řekne-li se „kámen v kuchyni“ nebo ještě konkrétněji „použití kamene v kuchyni“, nevybaví se nám možná v první chvíli takřka nic. Přesto je uplatnění tohoto materiálu na kuchyňském pracovišti i v jídelním koutě či jídelně překvapivě široké. Zkusme vyjmenovat místa, kde se v kuchyni kámen vyskytuje. Kámen na podlaze Začneme-li od kuchyňské podlahy, i na ní se setkáváme s kamennými dlaždicemi. Buď jsme už s nimi kuchyni – zejména ve starém domě nebo chalupě – koupili, nebo se rozhodujeme právě pro kámen na podlaze „dobrovolně“ na základě pečlivé i dobře propočítané úvahy. Kamenné podlahové dlaždice mají jako všechny podlahové krytiny své pro i proti, ale jednoznačně jsou vysoce efektní. Je to skutečná záležitost pro fajnšmekry, třeba ve velkoryse řešené kuchyni původní barokní dlaždice, u nichž je samozřejmostí spodní vyhřívání. Grily a „maso na kámen“ Kupujeme-li maso na kámen, je tím míněno to, že je připraveno zejména ke kuchyňské úpravě na kamenném grilu. Že kámen dobře drží teplo, poznáme nejen z příjemného pocitu od nohou při práci v kuchyni s vyhřívanými dlaždicemi, ale také podíváme-li se „o patro výš“ - ke kuchyňským grilům. Některé z nich využívají při svém provozu právě předností kamene. Grily s kamennou deskou, to je velmi moderní, velmi žádané a také někdy velmi nákladné. Speciální strukturovaný kámen u grilů typu Raclette i dalších nahrazuje kovové nepřilnavé povrchy. V této souvislosti se zmiňme i o lávových kamenech jako médiu do venkovních i domácích zabudovaných grilů. Pracovní desky z kamene Kdo se rozhoduje pro kamennou pracovní desku, pravděpodobně zvolí žulu, která se vyznačuje odolností, pevností a tvrdostí. Pokud nám vadí její chlad, stejně jako podlaha se dá i deska ohřívat zespodu. Žula i další druhy kamene se dají výborně kombinovat se dřevem všech barevných odstínů. Tím ale využití kamene v kuchyni nekončí – zajímavé jsou například obklady stěn nebo kamen či krbu. O tom však již příště. -ag-