Už jen jeho samotný název evokuje jistou spojitost s vavřínem a višněmi. Ale jen napohled. Listy můžou připomínat známé koření a plody se s přimhouřenýma očima podobají višním. Rozhodně však nejsou k jídlu, bobkovišeň je jedovatá. U nás se často pěstují bobkovišeň lékařská a bobkovišeň portugalská.

Stoprocentně dekorativní

V zimě jsou její hlavní ozdobou pevné zelené kožovité listy. Jakmile je jemně „pohladí“ mráz, získají pohádkové ojínění. Během jara tuhle parádu vystřídají bohatá hroznovitá květenství, tyčící se rovnou k nebi. Ale nezřídka se stane, že ke kvetení dojde opakovaně, ještě jednou na podzim. Poslední „peckou“ jsou červenočerné plody.

Kde se jí bude dařit

Bobkovišně mají rády polostinná místa. Ke svému zdárnému růstu sice potřebují dostatek světla, nesmí však jít o přímé sluneční paprsky. Stejně tak je důležitá půda. Přestože keř opravdu není náročný na půdní podmínky, potřebuje vlhkou, nikoliv přemokřenou zeminu. Není-li mráz, zálivka se vyplatí i v zimě, s ohledem na velkou plochu listů je třeba dodávat bobkovišním dostatek vláhy. Kde je suchá a propustná půda, tam se jí líbit nebude. Vhodnější je mírně kyselá půda, byť zkušenosti některých zahrádkářů ukazují, že zvládne rovněž jemně vápenitou.

Velkým problémem může být studené a větrné stanoviště. Mráz může bobkovišeň na tomto místě snadno spálit. To se projeví zhnědnutím listů až jejich opadáním.

Radosti a možná úskalí živého plotu

Určitě už jste někde viděli živé ploty z bobkovišní. Pokud si vyberete vhodné kultivary, díky nimž získáte další bonus, větší pestrost, neměly by tomuto záměru vadit ani naše zimy. Jde o hodně otužilou, zpravidla mrazuvzdornou rostlinu. Počítejte však s pravidelnou údržbou (řez se provádí v dubnu, nebo v létě). Navíc živý plot z bobkovišní díky jejich bohatému rozvětvení představuje přirozenou bariéru. Nicméně některé kultivary jsou přece jen náchylnější a konce výhonů můžou za velkých zim namrzat. Pak je třeba omrzlé listy či větvičky na jaře zkrátit a počkat, až zregenerují.

Ze zahradnictví nebo od souseda

Další možnost nabízí pěstování ve skupině, případně jako solitérní rostliny. Své místo na slunci si vybojují i zakrslé kultivary, můžou vám dělat radost třeba na předzahrádce.
Pokud chcete jen několik bobkovišní na parádu, vyplatí se je zakoupit v ověřeném zahradnictví. Jestliže uvažujete o živém plotu, pak je lepší poptat se u jiných zahrádkářů. Třeba bobkovišně množí řízkováním v pozdním létě. A to je další výhoda tohoto okrasného keře, nabízí totiž velmi snadné množení.

Zdroj: iReceptář.cz, Zahrada-centrum.cz