Jak víme (nebo bychom měli vědět), jsou velké kvalitativní rozdíly mezi různými druhy džusů. Rozdíly jsou samozřejmě patrné už na první pohled v cenovém rozpětí, třeba mezi širokou nabídkou džusů krabicových. Ale je vždy zcela jasné, kde platíme jen značku a kde kvalitu, případně nekvalitu? Je především rozdíl v džusech z prvního a druhého lisování, což bohužel většinou nebývá vždy na obalu označeno. Uvedeno bývá, zda džus je 100%, nebo 50%, kolik obsahuje ovocného podílu, zda je doslazený, jestli obsahuje konzervanty, barviva a podobně. A také zda obsahuje vlákninu.

Další rozdíl je mezi džusem krabicovým a džusem v biokvalitě, ten už je většinou ve skleněných lahvích v obchodech zdravou výživou, ale prosazuje se i v hypermarketech v koutcích zdravé výživy.

Velmi podstatný cenový rozdíl zjistíme, když si v restauraci dáme „normální“ (rozuměj krabicový) džus nebo „čerstvý“ džus, tedy čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce. Cena toho druhého je nesrovnatelně vyšší. Fresh juice neboli čerstvá šťáva je prostě právě teď vymačkaná, absolutně čerstvá ovocná, zeleninová nebo bylinková šťáva. Naučme se ji ale vyrábět denně doma, a pořiďme si odšťavňovač. Na trhu už je jich opravdu hodně a v různých cenových skupinách.

Je to nezbytný pomocník při redukční dietě, ale i nepostradatelný přístroj tehdy, když si prostě chceme pochutnat a stravovat se zdravě. A protože to všechno jde ruku v ruce, máme vlastně univerzální důvod, proč bychom odšťavňovač měli mít.

Kolik si musíme připravit peněz? Ceny trochu klesly, už kolem 1400 až 1500 korun jsou na trhu značkové kvalitní přístroje. Pokud koupíte výrazně (nebo až podezřele) levněji, je to spíše sázka do loterie – dužnina se například nemusí pořádně „vymačkat“, hodně šťávy v ní může zůstávat. Nebo může být stroj poruchový. Jako v jiných případech i v tomto asi není nad osobní doporučení přátel, kteří už nějaký odšťavňovač vlastní. Není na škodu se ale v nabídce zorientovat - jakých funkcí i příslušenství odšťavňovačů si všímat, o tom příště.

-ag-Foto: www.isifa.com