Než se vydáte na objížďku po obchodech, zamyslete se nad tím, k čemu doma vanu využíváte, nebo budete využívat a jaké vaše požadavky by vlastně měla splňovat.

Jaký materiál zvolit?

Na trhu se vyskytují vany z nejrůznějších materiálů, ale čtyři nejoblíbenější skupiny tvoří smaltové vany, akrylátové vany, litinové vany a vany vyrobené z kompozitních materiálů. Každý z materiálů má své výhody a nevýhody, takže podle čeho se orientovat?

Výhodou smaltovaných van je jejich nižší pořizovací cena a poměrně vysoká odolnost proti poškrábání. Bohužel nemáte ale na výběr velké množství tvarů a rozměrů. Smaltované vany také mají nižší izolační vlastnosti a špatně tlumí zvuk.

Akrylátová vana je příjemnější a teplejší na dotek, má dlouhou životnost, vysoké izolační vlastnosti a k dispozici je výběr z mnoha tvarů a rozměrů. Vzhledem k měkčímu materiálu je však náchylnější k poškrábání.

Litinové vany jsou trendem posledních let. Kromě dlouhé životnosti a atraktivního designu mají opravdu vysokou izolační vlastnost – po napuštění koupele udrží vodu velmi dlouho teplou. Jejich nevýhodou je vysoká hmotnost, kterou však pocítíte jen při stěhování. Evergreenem mezi litinovými vanami je samostatně a volně stojící retro vana na nožičkách.

Vany z kompozitních materiálů jsou vyráběné obvykle ze dvou materiálů s rozdílnými vlastnostmi. Výsledkem jsou velmi stabilní vany s dlouhou životností, vysokými izolačními vlastnostmi, jsou příjemně teplé na dotek a zakoupíte je v mnoha tvarech a rozměrech. Jejich nevýhodou stejně jako u litinových van je jejich vysoká hmotnost.

Klasika, nebo asymetrie?

Když vybíráte novou vanu, jedním z nejdůležitějších parametrů je velikost vaší koupelny. Asymetrické vany jsou skvěle využitelné do malých panelákových koupelen nebo do atypických míst, kde pomohou ušetřit trochu prostoru. Co se týče tvarů, můžeme vany rozdělit na klasické obdélníkové, oválné či kruhové (ty bývají často kombinovány s whirlpoolem), tvarově asymetrické a zvláštní kategorii tvoří vany samostatně stojící, které se ideálně hodí do většího prostoru. Trendy záležitostí jsou také ergonomicky tvarované vany, které nabízejí komfort v podobě podpory pro bederní páteř. U rohových van je zase velmi příjemné vnitřní sedátko, které oceníte nejen při relaxaci, ale i jako odkládací plochu.

Pro odpočinek, nebo každodenní hygienu?

Máte-li v koupelně sprchový kout, který využíváte pro každodenní očistu, pak vám zřejmě vana bude sloužit hlavně pro relaxační koupele. Pokud má však vana sloužit i coby sprchovací prostor, pak je lepší nevybírat volně stojící vanu, ale dát přednost vaně zapuštěné, kterou navíc můžete opatřit vanovou zástěnou. Vypadá elegantně, je praktická, umožní vám pohodlné sprchování a zároveň nebudete denně šílet z toho, že váš partner nebo děti už zase „vytopili“ koupelnu. Při nákupu zástěny věnujte pozornost jejím rozměrům, aby byla ideální k výšce vaší postavy.

Přívod vody

Požitek z koupání záleží také na umístění přívodu vody. Rozhodující je přitom funkčnost a bezpečnost. Velmi praktické jsou samozřejmě nástěnné baterie, které jsou instalované na potřebném místě – nad středem vany nebo v rohu, kde nebudou nikomu překážet, nebudou tlačit do zad, nebo v malé koupelně může být jedna baterie využitelná pro vanu a zároveň pro umyvadlo. Jestliže máte doma malé děti, které ve vaně snadno zavrávorají, ideálním řešením je napouštění tzv. přepadem. Jde o moderní a velmi efektní vychytávku, kdy vodovodní baterie nikde nepřekáží.