Bezpečnost

Bezpečnostní vchodové dveře bývají děleny do pěti bezpečnostních tříd v souladu se státní normou. První dvě nelze doporučit a také pojišťovny je nevidí rády. Kvalitní dveře začínají až ve třetí bezpečnostní třídě. Mají kovový skelet, jsou opláštěny silným plechem a do zárubní jsou fixovány v deseti až dvaceti bodech. K bezpečnostní zámkové vložce náleží zvláštní karta, bez níž vám kopii klíče nikde neudělají.

Rozměry U dveří v samotném bytě už pochopitelně nehraje roli bezpečnost, ale estetika a rozměry. Nejčastější rozměr bývá osmdesát centimetrů do šířky, ale pokud nám to velikost bytu a peněženka dovolí, širší dveře vypadají vždy lépe. Málokdo ví, že standardní výška dvou metrů, tak oblíbená a zakořeněná v socialistickém Československu, je dávno vytlačena evropskou normou dva metry deset. Bohužel mnoho lidí volí ze zvyku stále výšku dvoumetrovou.

Šířka Nejdůležitější je šířka u dveří do koupelny. Došlo totiž ke změně normy, která výslovně říká, že tyto dveře nesmějí být užší než sedmdesát centimetrů. Stará norma povolovala centimetrů šedesát. Jenže zkuste takovými dveřmi protáhnout šedesáticentimetrovou pračku. Pokud bude kdekoliv po straně trčet jakýkoliv ventil nebo ovládání, už nemáte šanci.

Posuvné Posuvné dveře šetří prostor, ale je třeba si uvědomit, že na ně musíme myslet už ve fázi stavby nebo rekonstrukce bytu. Do zdi totiž musí být vloženo speciální pouzdro, které stojí podle značky výrobce od pěti do deseti tisíc korun. Dveře posouvané po zdi a zavěšené na speciální kolejnici jsou samozřejmě levnější, ale v interiéru poněkud ruší. Obecně se dá říct, že posuvné dveře jsou značnou úsporou místa. Křídla standardních dveří často jen obtěžují.

Materiály Ideálním kompromisem jsou dveře zcela bílé, protože se dají kombinovat s jakýmkoliv nábytkem a zejména s libovolnou barvou podlahy. Dřevěný povrch dveří by měl odstín podlahy rozhodně respektovat. Není nic horšího než javorový odstín parket a dveře v barvě wengé. Podobným extrémům se snažme vyvarovat.

Sklo Skleněné dveře jsou nejelegantnější variantou, ať už ve verzi průhledné nebo matné, bývají však finančně náročné. Sklo je vždy tvrzené, kdyby se přece jen rozbilo, drolí se na drobné granule, nikoliv ostré střepy. Nejefektnější je varianta bezrámová, kterou pointuje pouze výběr elegantní kliky. Skleněné dveře mohou být rovněž ve verzi posuvné, a to dokonce do zdi. Ještě před nedávnem český trh nenabízel pouzdra vhodná pro skleněné dveře. To se však naštěstí změnilo.

-jop- Foto: http://www.profimedia.cz/