Bazalka - to znamená v naší kuchyni jak dekorativní keřík na okně, tak i dnes už zcela nepostradatelné koření. Nedovedeme si už skoro ani představit, že bazalka (ocidum basilicum) byla tak před deseti lety v našich krajích skoro neznámá, a když už se používala, tak byla rozhodně na okraji zájmu. Bylo by zajímavé porovnat, o kolik více spotřebujeme v domácnostech bazalky dnes - ve spojení se stále větší oblibou, až skoro nepostradatelností italské kuchyně. Dvě základní jídla, pořád se opakující a pořád se obměňující, která dala italská kuchyně světu a tedy i nám, jsou rozhodně těstoviny a pizza. Ty jsou bez bazalky nepředstavitelné. Pak jsou tady další pochoutky - jako italská topinka „bruschetta“ s olivovým olejem, rajčaty a bazalkou. Samozřejmě salát „caprese“ - mozarella, olivový olej, rajčata a opět bazalka. Tohle všechno asi zatím proniklo do české kuchyně nejvíce - a už těchto pár jídel nás nutí kupovat nebo pěstovat bazalku přímo ve velkém. Bazalka se využívá po celý rok sušená, ale není nad čerstvou - chuť jídla s čerstvě utrženými lístky bazalky je prostě nezaměnitelná. Na trhu už je několik druhů - nejvíce používaná forma bazalky je jednoletá bylina s většími zelenými vejčitými listy. Najdeme ji ve většině sáčků se semínky, ale také předpěstovanou v malých květináčcích, která se prodává jako sadba. Poměrně novým druhem na našem trhu a teprve v poslední době více rozšířeným je bazalka červená - červenolistá forma bazalky se silně vonnými, krásně fialovočervenými a na okrajích zubatými lístky. Řecká bazalka vypadá po nějaké době pěstování jako bonsaj – je to totiž přezimující keřík a budeme-li ji dobře opečovávat, vydrží nám několik sezón. Vyznačuje se velmi drobnými lístečky, které pravidelně zaštipujeme. Tím keřík obrůstá a zesiluje. Zelený stvol také zesílí a mění se v dřevnatý kmínek. Rostlina začne vypadat jako malilinký stromeček, tvarem listů trochu podobný zmenšené třešni. Koupit v jednom sáčku můžeme také směsku - semínka všech tří zmíněných forem bazalky. -ag-