Pro dnešní den jsme pro vás připravili takovou trochu netradiční návštěvu. Přesněji řečeno malého průvodce interiérů, ve kterých stojí za to všímat si maličkostí. Drobností, které jim dávají šmrnc.

Hotová alchymie

O tom, že sladit barvy a materiály v interiéru není vůbec jednoduchá věc, vás jistě nemusíme přesvědčovat. K tomuto tématu naleznete na trhu celou řadu příruček. Asi berete za samozřejmé, že existují teplé a studené barvy, že kombinace určitých materiálů v interiéru (a nemusí to být vždy jen váš byt, ale týká se to stejně tak chaty nebo chalupy) s sebou ve výsledku nese pocit nebo náladu, kterou na obyvatele i jejich hosty interiér působí. A to je důvod, proč jsme pro vás vybrali několik ukázek, na nichž bychom vás rádi upozornili na zdánlivé maličkosti: detaily, které rozhodují. O čem? O tom, že interiér působí přívětivě, harmonicky, nebo naopak má v sobě dramatický detail, prvek, který vás zaujme a jen tak nepustí. Takže pojďte s námi otevřít pomyslné fotoalbum a ostrým hrotem tužky si společně pojďme označit drobnosti, které se mohou při zařizování hodit.

Tvrdý a měkký princip Zdánlivě studený interiér

1) Tvrdý a měkký princip: Povšimněte si sádrokartonové zdi s nasvětlenými výklenky s vázami: působí dramaticky a horní světlo staví vázy do centra vaší pozornosti. Naopak „divadelní“ dojem změkčuje dřevěná, lety ošoupaná deska stolu s vázou čerstvých květin. Tvrdý a měkký princip zde fungují ve vyvážené jednotě.

2) Zdánlivě studený interiér: Loftová okna vpouštějí do prostorného obývacího pokoje světlo z exteriéru. Slavné křeslo s podnožkou, navržené manželi Eamsovými (přečtěte si o nich článek zde) je doplněné o suché přírodní prvky. Strohý design tak změkčuje přírodní prvek.

Televize není oltář Exotika v bytě

3) Televize není oltář: Ačkoliv jí všichni věnujeme spoustu – někteří víc, než je zdrávo – času, televize by neměla být dominantou interiéru nebo snad jakýmsi novodobým oltářem. Na námi vybraném snímku dokonce se dvěma světly po stranách. Vyvarujte se takové kompozice v interiéru, protože žádná plazma nebo LCD – byť má sebevětší úhlopříčku – za to nestojí.

4) Exotika v bytě: Kdo by nechtěl alespoň na chvíli cestovat do exotických krajů. V interiéru si takový výlet můžete snadno dopřát, nabídka různých importérů z Asie nás dnes zahrnuje nejen asijským nábytkem, ale i dalšími dekoracemi. Vyhledejte si na internetu vaši oblíbenou destinaci a vyzdobte si třeba obývací pokoj drobnostmi právě odsud. Dnes už to není žádný problém.

5) Tradiční hi-tech modernista: Že vám zní toto spojení jako naprostý nonsens? Nemusí to být tak. Prohlédněte si naši poslední ukázku interiérového vybavení a sledujte, jak důmyslně autor propojil nejmodernější technologie (CD přehrávač s měničem a LCD televizi) s ohýbaným nábytkem ze třicátých let. Nalijte si do broušené sklenice po prastrýci z Ameriky dvanáctiletou whisky, zabořte se do křesla a pusťte si Duka Elingtona. Tento detail je odvážnou kombinací nového designu se starými prvky.

Těchto pět ukázek demonstruje několik obecných principů, které se vyplatí při zařizování interiéru brát na vědomí. A jak je to s detaily v kuchyni a ložnici, tak na to se podíváme příště.

-var-Foto: www.profimedia.cz