Jestliže nepodlehneme nákupní horečce a stresu, pak pro nás mohou mít Vánoce pouze příjemné atributy. Jedním z nich je bezpochyby vůně, možná bychom mohli říci, že Vánoce jsou nejvoňavějšími svátky v roce.

Atmosféru o Vánocích navozuje jistě františek a purpura, vůně jehličí a čerstvě oloupaných citrusů, ale asi největší podíl na pravé vánoční útulnosti našich domovů má napečené cukroví. Do tradičního vánočního cukroví totiž patří koření, které mu dodá správnou chuť i tu již zmíněnou vůni. Mezi nejdůležitější vánoční koření patří vanilka, skořice a hřebíček, ale zapomenout nesmíme ani na badyán, anýz nebo zázvor.

Vůně plodu tropické orchideje Trvá tři roky, než je možné sklidit zelené tobolky vanilkových lusků, zatím prakticky bez chuti a vůně. Úžasnou vůni i typickou hnědočernou barvu získají až během fermentace. Častěji než pravou vanilku ale stále používáme balený vanilkový cukr, který ovšem nemá aroma z pravé vanilky, ale díky vanilínu, synteticky vyrobené aromatické látce. Vanilkový cukr si však můžeme vyrobit i doma, když vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem a necháme ho provonět. Sklenice musí být dobře uzavřena, aby aroma nevyprchalo. Vanilku lze přidat do jakéhokoli těsta, některé druhy cukroví se obalují v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Dar z ráje na zemi Jako ráj na zemi označovali dávní mořeplavci ostrov Taprobane – zemi skořice, dnešní Srí Lanku. Zde roste skořicovník cejlonský, z nějž je získávána ta nejkvalitnější skořice. Známe ji jako trubičky suché kůry a používáme celé kousky do nápojů, kompotů a masitých jídel nebo mletou do sušenek či moučníků. Pokrmům dodává exotickou vůni a nasládlou chuť. O Vánocích ji přidáváme nejčastěji do oříškového cukroví nebo pravého vánočního štrúdlu, neobejde se bez ní ani svařené víno pro klidné posezení s přáteli.

Koření příbuzné petrželi Petržel či mrkev bychom do vánočního cukroví asi nepřidali, ale anýz, patřící také do stejné čeledě miříkovitých, už ano. Bedrník anýz se pěstuje v jižní Evropě, Indii, Turecku, Mexiku, ale daří se mu i v teplých oblastech u nás. Používá se při nakládání zeleniny, přidává se do chleba, v exotické kuchyni je běžný v masitých pokrmech. Má sladkou aromatickou vůni a chuťově se blíží lékořici, je tedy nedílnou součástí sladkých sirupů i vánočního cukroví. O Vánocích ho nejčastěji používáme do perníčků nebo anýzových sušenek. Chuť lze zvýraznit opražením nasucho.

Poupata z Moluckých ostrovů Sušený kalich a nerozvinuté poupě hřebíčkovce vonného – hřebíček – je koření, které získalo český název podle svého charakteristického tvaru. Pochází z tropických přímořských oblastí s vlhkým klimatem. Má nasládlou chuť, používá se ke kořenění jak sladkých, tak slaných pokrmů. Spolu s badyánem, anýzem, skořicí, novým kořením a kardamonem tvoří směs koření do perníčků i vánočního a čajového pečiva.

Koření s vůní pryskyřice Žluté nebo černé koření s výraznou pryskyřičnou vůní, to je zázvor. Známe ho spíše jako prostředek pro zahřátí a proti nachlazení, neboť má silné antiseptické účinky a působí také proti horečce. Je i součástí sladkých a slaných pokrmů, používá se jak čerstvý, tak sušený, lahodný je kandovaný v horkém čaji. O Vánocích můžeme upéci třeba zázvorky.

Hvězdička z jihozápadní Číny Čínský anýz nebo hvězdicový anýz, tak je nazýván badyán, právě pro svou anýzu podobnou vůni. Pochází z Číny, dnes je ale rozšířen v jihovýchodní Asii i Tichomoří. Jde o sušená hvězdicová souplodí badyáníku pravého, hojně je používán v asijských kuchyních, přidává se do horkých nápojů, sušenek, je nedílnou součástí směsi koření do perníčků.

Vánoční recepty pro inspiraci: Zázvorky 280 g cukru, 1 celé vejce a 3 žloutky, lžička mletého zázvoru, 280 g hladké mouky, 1/2 lžičky amonia

V míse utřeme cukr, zázvor, vejce a žloutky, přidáme mouku, amonium a vypracujeme těsto. Vyválíme cca 0,5 cm tenký plát a vykrajujeme tvary ozdobnými formičkami. Cukroví klademe na plechy vyložené pečicím papírem a necháme na vzduchu asi 3 hodiny sušit. Poté vložíme do trouby a pečeme zvolna na 150 °C do světlerůžova. Necháme v chladnu a vlhku uležet. Jsou výborné k čaji i k vínu.

Vánoční štrúdl Na těsto: 300 g hladké mouky, 50 g celozrnné mouky, 1/8 l mléka, 1 vejce, 2 lžíce oleje, špetka soli

Na náplň: 1 kg strouhaných jablek, cukr, mletá skořice, vanilkový cukr, asi tři vrchovaté lžíce strouhanky Všechny přísady zpracujeme na měkké a vláčné těsto, zabalíme do utěrky a dáme na půl hodiny do chladu odpočinout. Poté těsto jemně propracujeme a vytahujeme na stole s pomoučenou utěrkou. Jestliže si netroufáme na tažený štrúdl, můžeme těsto vyválet na válu. Na těsto naklademe jablka, osladíme je, posypeme skořicí a strouhankou, zavineme, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Svařené víno Do hrnku s velmi malým množstvím vody přidáme podle chuti hřebíček, celou skořici, badyán a nové koření, vše necháme na okamžik přejít varem, doplníme vínem a zahřejeme tak, aby se víno nezačalo vařit. Osladíme medem, ozdobíme kolečkem citrónu. Nápoj pijeme horký.

Dana D. Daňková Foto: www.isifa.com