Slouží k očišťování zeleniny, lijeme do něj horkou vodu, někdy dokonce i rozpálený tuk, samozřejmostí je předmývání velkých kusů nádobí, s nimiž se nelehko manipuluje… Materiál, ze kterého je vyroben, tedy musí být odolný proti nárazu, chemikáliím a tvar i velikost umožňovat mnohé činnosti.

Oblíbený nerez

K výrobě dřezu se nejčastěji využívá nerez. Je to pro jeho výjimečné vlastnosti - je odolný vůči teplu, korozi i mechanickému opotřebení, dobře snáší nárazy a snadno se udržuje. Při koupi dřezu z tohoto materiálu se ptejte na kvalitu oceli. Označena je číslem, standardně to je 18, což značí dostatečně vysokou kvalitu. Na trhu nalezneme i tenčí nerez s čísly 20 nebo 22, které ovšem patří k méně kvalitním a rychleji se poškodí.

(Ne)známá keramika

O slovo se znovu hlásí léty prověřená keramika, k jejíž výrobě se využívá kamenina s vysokou hustotou. I keramika odolá horkým předmětům, agresivním chemikáliím či kapalinám, tvrdost snese náraz a zabrání poškrábání nožem nebo jinými ostrými předměty. Keramiku povrchově chrání glazura, která je nabízena v 18 různých barvách.

Bezchybné kompozitní materiály

Základem takzvaných umělých kamenů je vysoké procento mletého přírodního kamene, který je doplněn akrylátovým pojivem. Výhodou tohoto materiálu je vedle jeho vlastností – vysoká odolnost, tvrdost, hygieničnost povrchu - možnost spojování beze spár. Dřez lze vyrobit jako pevnou součást pracovní desky. Prach a nečistoty se tak nemají kde usazovat, jednolitý povrch se zároveň snadno čistí. Kompozitní materiály jsou nabízeny v nejrůznějších barvách a dezénech.

Aby se dobře pracovalo

Čas strávený u dřezu si můžeme co nejvíce zpříjemnit. Jak? Najdeme pro něj takové místo, abychom od něj mohli pohodlně sledovat okolí, například pod oknem, nebo naopak směrem do místnosti, příznivci televizních programů ocení výhled na TV.Dřez umisťujeme do skříňky s šíří 60 cm, do malých kuchyní jsou nabízeny modely s šíří 45 cm. Výšku dřezu určujeme individuálně, obecně platí pravidlo, že postaví-li se uživatel k němu, měl by vstoje nad ním dosáhnout na jeho dno.

Praktické je umístění dřezu do jedné linie s varným centrem, nezapomínejme na odkládací plochy na levé i pravé straně. Použít můžeme standardní jednodřez. Praktičtější jsou ale spojené dva dřezy, případně rohová varianta. Základní modely mohou být vybaveny dalším příslušenstvím. Patří sem odkapávací plocha, vanička se sítkem, posuvná krájecí deska, integrovaný mýdelník aj.

Dřezová baterie:

1. Vybírejte modely s keramickou kartuší.2. Vysoko klenuté rameno umožní umýt i velké kusy nádobí.3. Model s výsuvnou sprškou usnadní manipulaci s vodou.

-zal-Foto: Schock, Stopka, Snaider