Nůž jako součást příboru se používá především v Evropě a na obou amerických kontinentech. Zbytek světa si jej ke stolu příliš nepouští. Je totiž považován za nástroj útočný a bojovný, a to je zkrátka v protikladu s principem společného stolování. Na mnoha místech zeměkoule si lidé vystačí s hůlkami nebo vidličkou a lžící a jídlo naporcují před podáváním tak, aby se u stolu krájet nemuselo.

Nože k příboru vymysleli Francouzi

Země, kde se myslí pouze na jídlo, se logicky hlásí i k vynálezu nože s tupou špičkou, noži určenému k hodování. Údajně za tímto vynálezem stojí sám kardinál Richelieu. Muž celým jménem Armand Jean du Plessis de Richelieu, Cardinal-Duc de Richelieu byl estét a údajně ho velice rozčilovalo, když se hosté u jeho stolu šťourali nožem v zubech. Různé prameny, které v žádném případě nejsou důvěryhodnými historickými zdroji, uvádějí různá data, kdy byl vydán edikt upravující chování u stolu. Někdy se dokonce tvrdí, že toto nařízení bylo mířeno proti mocnému kancléři Séguierovi, kardinálovu nepříteli. Milovník společenského protokolu Ludvík XIV. v díle načatém kardinálem pokračoval.

ČTĚTE TAKÉ:

Nože v prostírání

V dnešní době se setkáváme v podstatě se čtyřmi druhy jídelních nožů, z čehož jeden je zcela maličký a používá se na máslo. Dnešní příborové nože se podobají modelu z doby kardinála Richelieu. Oblá špička, hladké ostří a dle chuti designéra zdobená střenka. Nože na steaky by měly dokázat krájet maso, třeba i částečně syrové. Mívají zoubkované ostří a jsou špičaté. Ostří je důležité, ale co se týče špičky, jedná se spíš o záležitost designu než o funkční prvek. A pak jsou tu nože na ryby, které se podobají lopatičce na dort, především tím, v jakém úhlu je postaveno ostří vzhledem k střence. Je široké a tupé, ale je zakončeno špičkou. Ta slouží k odstraňování kůže a také k preparování rybího masa od kostí. Vzhledem k tomu, že se rybí maso snadno rozpadá, používá se právě jako lopatka, jíž se nahrnuje na vidličku.

Kde hledat nože a kam je dávat

Je to nespravedlivé, ale pravákům i levákům se prostírá nůž na pravou stranu. Klade se ostřím směrem k talíři, a kdo neví, jakým nožem se jí chod, který je právě servírován, ať si nedělá žádné starosti. Je to ten, který je právě na kraji. Po dokončení jídla se nože skládají na talíř u nás rovnoběžně s hranou stolu, ale v sousedních zemích bývají zvyky jiné. V souladu s etiketou vytyčenou kardinálem Richelieu se nůž ale nikde a nikdy nestrká do pusy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com