Rákos, koudel, pazdeří, sláma, nepálená hlína, došky – výrazy evokující dávné venkovské stavební techniky, u nichž se tyto materiály využívaly. Dnes dokonce u některých výrazů může leckdo chvíli tápat, co to vůbec je. Zatímco u slámy nezaváhá nikdo, u výrazu „pazdeří“ už to nebude tak jednoznačné. Pokud hádáte, že je to konopná dřevovina, tipujete správně.

Co v minulosti na tom kterém místě rostlo (bambus, rákos, obilí), to se také používalo na stavby. Odvěké, „supertradiční“ materiály, které doprovázejí lidské příbytky od nepaměti, se ocitají na prahu 21. století paradoxně v roli materiálů neobvyklých, neužívaných a když, tak jen okrajově, experimentálně. Ale zájem o ně roste náhle přímo raketově. Vidíme kolem sebe velký návrat přírodních materiálů a nárůst realizací obytných i komerčních budov z nich. A je tu jedna věc – nepoužíváme je jenom a pouze tam, kde rostou, ale i stovky či tisíce kilometrů daleko, jako je to třeba v případě staveb z bambusu, které sice u nás nenajdeme, ale to se může rychle změnit. Vždyť kolik lidí třeba v roce 1990 nebo 2000 u nás stavělo ze dřeva a kolik je jich dnes?

Rákos

Výtečný lehký izolační materiál. Najdeme ho ve stropech a stěnách starých domů. Dnes přichází jeho renesance nejen v této jeho „neviditelné“ roli, ale i v roli zcela přiznané, kdy je dokonce dominantou domu – jako klasické a nově (alespoň u nás, leckde se tradice nepřetrhla) objevené rákosové došky.

Konopí Kulturní rostlina s velkým hospodářským významem v průběhu dějin. Množství vlákniny vyrostlé v jedné rostlině za rok je pozoruhodné. A tak se – stejně jako jiné rychle rostoucí rostliny - dostává do popředí zájmu některých stavebních firem i stavitelů - nadšenců a různých jejich sdružení. Bohužel to první převážně v zahraničí, to druhé u nás. Konopí je zajímavé pro stavební průmysl, protože představuje materiál doplňující dřevo, ale také materiál, který dřevo zcela zastoupí. Má srovnatelné vlastnosti a některé parametry dokonce ještě lepší. Z pazdeří se mohou vyrobit dobře izolující stavební desky na způsob desek dřevovláknitých (OSB, dřevotříska). Podle některých výzkumů je konopná deska pevnější. Zkouší se také výroba konopného betonu, který je logicky zase mnohem lehčí při zachování pevnosti.

Sláma Všestranný stavební materiál. Na nosné stěny, šikmé stropy, příčky i různé vnitřní obklady se využívají panely ze slámy, které mají výbornou požární odolnost. Nehoří, protože jednoduše neobsahují ani kyslík, ale ani pryskyřice, adhesiva, alkoholy, terpentýn či další chemikálie, které by uvolňovaly hořlavé výpary. Také pro absenci těchto složek jim přísluší název ekopanely.

Nepálená hlína Hlíny je napohled dostatek. I když to není tak úplně pravda – k výrobě nepálených cihel se nehodí úplně každá – je to velmi zajímavý materiál, který si rychle (opět) získává oblibu a pozornost. Další plusy? Nekonečná recyklovatelnost. Hlína udržuje stálou vlhkost interiéru bez velkých výkyvů. Zdivo vlhko „nasává“, ale vydává je zpět do vzduchu pomalu, postupně. A tato vzdušná vlhkost je navíc pro pobyt v místnosti zcela optimální.

Sláma – vyschlá stébla obilnin. Využívá se sláma ječná, žitná, ovesná, triticalová, pšeničná. Pazdeří - dřevovina (vlákna) konopí. Koudel – méně kvalitní vlákna konopí (ze spodní třetiny konopného stonku).

-ag- Foto: Hliněný dům, s. r. o., Ateliér SEA