Odlišné podnebí, vegetace i materiály jsou důvodem, proč víkendová chata u protinožců vypadá hned na první pohled úplně jinak, než jak jsme zvyklí z našich končin.

Nerušený klid poblíž velkého města

Tato krásná stavba nazvaná Yurramie Cottage se nachází nedaleko nejlidnatějšího australského města Sydney a v blízkosti jednoho z národních parků. Malá chatka je tak ze všech stran obklopená zelení. Převažují vzrostlé kapradiny a blahovičníky. Díky pečlivě upraveným rostlinám v nejbližším okolí působí toto víkendové obydlí jako oáza klidu. A ačkoliv se zdá, že je domek zapadlý někde hluboko v pralese, opak je pravdou. Jde sice o místo odříznuté od civilizace, ale stačí pět minut chůze a jste na krásné písečné pláži.

Šetrná rekonstrukce

Yurramie Cottage byla postavena už v roce 1920. Od té doby prošla několika renovacemi a úpravami, které ovšem braly ohled na původní stavbu a snažily se do ní nijak výrazně nezasahovat, aby nedošlo k porušení tradičních prvků. Venkovní část domu i některé interiéry zdobí velké neopracované kameny, které v letních tropických dnech udržují uvnitř domu příjemnou teplotu. Hojně užitým materiálem je také dřevo, které se do tohoto typu bydlení skvěle hodí.

ČTĚTE TAKÉ:

Menší interiéry doplňuje velká terasa

V interiéru je zřejmé, že si v nedávné době prošel modernizací. Ta byla provedena s ohledem na přání majitelů velmi citlivě a moderní prvky se s těmi původními nijak neruší. Celému prostoru prospěla jednotná podlaha, která také slouží jako určité pojítko mezi starým a novým vybavením chaty.

Vnitřní prostory nejsou nijak rozsáhlé, ale pro víkendový odpočinek jsou zcela dostačující. Chatka skrývá jednu ložnici, obývací část plynule navazuje na jídelní koutek a malý kuchyňský kout. Oč jsou interiéry menší, tím prostornější je nádherná venkovní terasa, z níž se majitelům naskýtá jedinečný výhled do neporušené přírody a směrem k pláži Great Mackerel Beach.