To, co dnes popíšeme, je něco matematicky nepopsatelného. Nejde říct, že někdo postavil něco, a tím se zvětšila užitková plocha a všechno má víc světla a je to lépe využitelné. Ne.

Tsubasa Iwahashi Architects se rozhodli, že vrátí lidem to, co jim chybí v práci nejvíc. Pocit soukromí, blízkosti přírody, světla, bezpečí… Toho docílili velmi jednoduchou stavbou. Chodbu jednoho nájemního bloku kancelářských místností rozšířili a postavili zde chatku. Dřevěnou, jednoduchou. Bez příkras. Jen jednoduché stěny ze dřeva. Okno je součástí stropu a proudí sem přirozené světlo zvenku, skrz úzký pás střešního vikýře. Ve stěně chodby jsou vestavěná malá „sousedská“ dřevěná okénka do sousedních kanceláří.

Chata má otočený vchod (mluvíme o vchodu, ale jde vlastně o absenci celé jedné stěny) zády k chodbě. Jakási terasa vytváří typický japonský prostor, pro zutí bot a usednutí k čaji nebo konverzaci. V Japonsku si to dokážeme velmi dobře představit. V Česku by se asi takový nápad neuchytil, spíš by se přebudoval na konferenční místnost.