„Asi pět let jsme hledali dům někde za Prahou, ale neúspěšně. Pak jsme objevili na Zbraslavi zarostlou zahradu s malou chatkou a hned od počátku se nám místo i přes zanedbaný stav velmi líbilo,“ říká majitelka domu. Přáním investorů byl přízemní dům, na zahradě měl zůstat zachován vzrostlý smrk a kdouloň. Aby byl dům opravdu podle jejich představ, rozhodli se oslovit odborníky. Na studii spolupracovali akad. arch. Pavel Kolíbal a ing. Petr Tej, vše další je již dílem Petra Teje. „O domě jsme měli určitou představu, ale byl příliš složitý a neurovnaný, architekti mu dali řád a čisté linie,“ říkají investoři a doplňují: „Spolupráce s architekty byla příjemná, pan Pavel Kolíbal je rodinný přítel, on nás pak seznámil s Petrem Tejem. Finální podoba domu má základ hned v prvním návrhu. V něm jsme si pouze prosadili otevřenou nástavbu uprostřed domu, v níž je pracovna.“ Tato galerie současně dodává obytnému prostoru světlo a vzdušnost.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ NÁVŠTĚVY NAJDETE ZDE:

Chodba jako červená nit

„Mírně svažitý pozemek je orientován na SZ, přičemž dům je umístěn na severní straně pozemku a na jih se otevírá zahrada,“ vysvětluje majitel. „Navíc trojúhelníkový tvar pozemku neposkytoval mnoho možností k umístění domu, to limitovaly i určité požadavky stavebního úřadu.“ Hned při vstupu do domu je garáž, která musí být dle místní vyhlášky jeho součástí, využívána je však pro ukládání sportovní výstroje a jako dílna.

Vnitřní dispozice zásadně určuje chodba, která prochází celým domem jako červená nit a na niž jsou napojeny všechny místnosti. Chodba je na severní straně a všechny místnosti jsou orientovány do zahrady. Protože nemá okna, je přívod denního světla zajištěn světlíky. Chodba také tepelně izoluje obytný prostor, současně jsou zde i vestavěné skříně pro ukládání věcí. Z chodby vedou dveře do menší koupelny, patřící k pokoji pro hosty, ta slouží i jako prádelna. Hostinský pokoj je uvažován výhledově jako bydlení pro babičku.

Další část domu je obytným prostorem pomyslně rozdělena na denní a noční zónu. Obývací pokoj s kuchyní a galerií, kde je pracovna, je místem setkávání členů rodiny navzájem i s návštěvami. Za pozornost zde stojí schody na galerii, vyrobené ze stejného materiálu jako stropní nosníky. Za kuchyní je pak dětský pokoj s dvojími dveřmi a částečnou dělicí příčkou, aby ho bylo možné v budoucnu rozdělit na dva. V této části domu je i ložnice rodičů a koupelna.

Soukromí a rozhled

Vzdušnost a světlo obytnému prostoru dodává velká prosklená stěna, z kuchyně i z pokoje pro hosty lze také pohodlně vyjít na velkou terasu a na zahradu. Dům je zděný, jako střešní krytina byla použita fólie s úpravou pro zelené střechy. Soukromí a pobytovou pohodu zajišťují eurookna s izolačním dvojsklem, opatřená pokovením „Stopsol“, které brání přehřívání interiéru v létě, současně není vidět dovnitř. V domě je podlahové vytápění, podlahu tvoří anhydritová samonivelační hmota s nášlapnou vrstvou lité polyuretanové stěrky, pouze na galerii je dřevěná podlaha.

Autoři: akad. arch. Pavel Kolíbal, ing. Petr Tej, Vít Hakl, ing. Eva Koldovská