Ze staré stodoly moderní dům

Původní stodola, která stojí v malé anglické vesničce jménem Pusey v Oxfordshiru, byla postavena už kolem roku 1759. Až do roku 2007, kdy se její majitel rozhodl pro její kompletní rekonstrukci, aby vyhovovala standardům pro moderní bydlení, si uchovala původní vzhled. A to včetně typické šikmé střechy, obdélníkového půdorysu i rozměrných bočních vrat. Vzhledem k tomu, že tento typ užitkových budov slouží především pro uskladňování rozměrných balíků slámy, velkého množství sena a dalších zemědělských produktů, je jejím dalším charakteristickým rysem i poměrně výrazná výška. Díky ní se tyto budovy obvykle řadí mezi nejvyšší stavby zemědělských usedlostí.

ČTĚTE TAKÉ:

Když se před šesti lety majitel kamenné stodoly rozhodl pro její kompletní renovaci, stáli architekti ze studia The Anderson Orr Partnership před ne zcela snadným úkolem. Museli se totiž vypořádat se všemi zmíněnými prvky stodoly tak, aby zachovali její původní vzhled, a přitom ji uzpůsobili pro pohodlné a moderní bydlení 21. století.

Stylový interiér pro pohodlné bydlení

Interiér stodoly doznal po rekonstrukci výrazných změn. Architekti maximálně využili nabízené vysoké stropy, které umožnily vytvoření soukromé zóny v prvním patře, kam byly situovány všechny ložnice a koupelna. Přízemní podlaží zůstalo na přání majitelů co nejvíce otevřené, a propojuje tak společenskou část prostoru s kuchyní i jídelnou. Zařízení vychází z původních dřevěných trámů, které jsou nejen evidentně přiznané, ale přímo tvoří estetický základ pro celé vybavení interiéru. Světlé dubové dřevo se opakuje na podlahové krytině i na moderním schodišti, které spojuje obě patra domu. Mezi nejvýraznější užité materiály patří vedle dřeva také sklo a lesklý kov. Převládají spíš neutrální a decentní barvy, které jsou oživeny barevnými obrazy nebo výraznějším kobercem.