Je jedno, zda preferujeme chladnou eleganci, či rozpustilou hravost, vybere si každý. Chce to jen nápad a trochu odvahy. S fasádou je to jako s šaty. Aby naše snaha o odlišení nedopadla kýčovitě, až trapně, měl by se jejího návrhu ujmout zkušený krejčí-projektant. Z pomyslných látek pro outfit našeho domu se budeme věnovat titanzinku, mědi, oceli, deskám na bázi cementu, respektive laminátu a dalším kompozitům.

Vábení originality

fasády, dům, stavbaProč ale opouštět vyzkoušenou a fungující, řekněme konfekční omítku za pár stovek korun za metr čtvereční a pouštět se do fasádní haute couture? O touze po odlišnosti už byla řeč. I když to možná připadá někomu jako hodně chabý důvod, ve skutečnosti je to aspekt dost zásadní. Kdyby nebyl, jezdili bychom všichni v jednom typu automobilu a nosili jednu značku džín. Jestliže má někdo kreativního ducha, nechť ho v adekvátní míře projeví. Dům je obrazem potřeb a postojů svého majitele a je-li obrazem skutečně upřímným, bez zbytečné vypínavosti, bývá výsledek věru parádní. Především kovové fasády navíc přirozeně stárnou a s léty mění svůj vzhled. Proces to bývá dlouhý a předem ne zcela odhadnutelný. Každý fasádní prvek se bude trochu lišit od svého souseda, je to taková reminiscence na dřevěný obklad. Jenže právě tyto odlišnosti dělají z fasády originální mistrovské dílo. Jsou projevem jakési opravdovosti a svým způsobem parafrázují přírodní pochody, které jsou člověku vlastní. Navíc drobná nedokonalost bývá onou nepopsatelnou jiskrou, která nás přitahuje. Rozhodně víc než plastiková balustráda z pseudobarokního klandru, která bude ve své neměnné podobě prznit architektonický dojem i za milion let v mezistádiu svého poločasu rozpadu. A i když pragmaticky bez filozofických teorií zhodnotíme situaci, musíme uznat, že přírodní patina zvedá kromě duchovní hodnoty stavby i tu čistě materiální, rozuměj peněžní.

Jen krásnou tváří netradiční fasády ovšem neuspějí. Soudobý investor nepřipouští kompromisy mezi vzhledem a kvalitou a za svoji investici žádá odpovídající výsledky. Všechny popisované materiály v tomto ohledu rozhodně nezklamou. Navíc princip jejich realizace koresponduje s konstrukčním principem některých staveb s nízkou Fasády, dům, stavbaenergetickou náročností (viz dále). Ale abychom pouze nekriticky nechválili, musíme zmínit i možná úskalí, která realizace netradiční fasády může nést.

Není růže bez trní?

Překážky na cestě jsou v podstatě dvě. První je obligátní: peníze. Některé netradiční materiály často nepatří k nejlevnějším a někdy platí, že existuje jen poměrně malé množství firem schopných s nimi pracovat. Z toho logicky plyne vyšší cena za kvalifikovanou práci. K ceně se pak váže ještě jeden problém; u ne zcela běžných materiálů se velmi špatně předem odhaduje. Pokud si potenciální investor chce pořídit například střešní krytinu z pálených tašek, její cenu si předem spočítá z běžně dostupných dokumentů od prodejců nebo z internetu. Tolerance pak bude plus minus pár stovek, maximálně tisícikorun, a investor díky tomu rámcově tuší, jaké náklady ho čekají. U mnoha netypických materiálů ale cena volně k sehnání prostě není a je zjišťována až po domluvě s dodavatelem formou konkrétních kalkulací. Rozlet cen za jeden výrobek se pak vlivem jeho různé povrchové úpravy nebo třeba tvarového opracování může pohybovat i v řádu stovek procent, takže se porovnává velmi špatně. Konečnou cenu ale někdy ovlivňuje i tak globální záležitost, jako je stav burzy. A ještě jedna věc; výrobce konečnému zákazníkovi většinou cenu neposkytne. Mezi ním a investorem totiž často stojí minimálně jedna dodavatelská společnost, jakýsi mezistupeň mezi velko- a maloobchodem. Investor je tak nucen zkontaktovat několik firem a udělat si malé výběrové řízení, které zabere docela dost času. Na druhou stranu bez privátního „výběrka“ už se dnes ve stavebnictví řeší málokterý obchod...

Úskalí číslo dvě již bylo nastíněno; realizační firmy. Jejich počet může být dost omezený a zkušenosti s novými materiály logicky musí nejprve získat. Na druhou stranu ale nesmíme firmy předem podceňovat. Tuzemští dodavatelé bývají často velmi snaživí a jejich práce, podpořená neustálým vzděláváním realizačních pracovníků, snese nejpřísnější kritéria v celosvětovém srovnání. Univerzální recept ovšem zní: reference, reference, reference. Ať už fasád nebo jiných výrobků. Dodavatelské firmy se často věnují montáží a případně výrobě zcela odlišných produktů, takže srovnávat můžeme i mezioborově.

Corian, fasády, stavbaPřed realizací je ještě rozumné sondovat i na místním stavebním úřadě a zjistit, zda nebude atypická fasáda v rozporu s místním územním plánem, případně úřednickým přesvědčením.

Bezpečně ukotveno

Pojďme se nyní podívat na obvyklé konstrukční řešení neobvyklých fasád. Jeho princip je totiž i přes různou povahu materiálů až překvapivě podobný, neřku-li stejný. Fasádu většinou tvoří desky či systémové panely nebo kazety, které jsou předsazeny před svislou obvodovou konstrukci. Nosnou konstrukci fasády tvoří ocelový rošt z „L“, „T“ nebo „U“ profilů, které se kotví do obvodového zdiva, alternativou je rošt dřevěný nebo oblíbený kombinovaný. Na profily (nebo dřevěné latě) se pak přichycují jednotlivé fasádní prvky. Rošt je přichycen do nosného zdiva, které bývá obaleno silnou vrstvou tepelné izolace (jedná se o takzvaný TOP čili těžký obvodový plášť, tedy moderní stavební princip na bázi vysoké tepelné akumulace stěn). Mezi samotnou fasádou a tepelnou izolací vzniká provětrávaná vzduchová mezera široká kolem dvou a půl až pěti centimetrů. Protože mezi fasádními prvky mohou být poměrně silné spáry, doporučují někteří projektanti potáhnout tepelnou izolaci pojistnou hydroizolační fólií, která eliminuje působení návalové dešťové vody. Komplikovanější konstrukční detaily, jako je nároží, navázání na atiku, parapet a tak dále, jsou řešeny speciálními systémovými prvky. A jaké podoby tedy netradiční fasáda může mít? To se dočtete v listopadovém vydání časopisu Dům a zahrada, který je od 19. 10. 2010 v prodeji!

-Ondřej Krejší, Dům a zahrada 11/2010-Foto: DuPont

V listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Barevné trendy pro rok 2011
  • Třetí díl seriálu o fasádách: tentokrát o netradičních materiálech
  • Velké téma: Jak si vybrat dřevostavbu
  • Vybavujeme dům pro miminko
  • Vše o zimních zahradách
  • Jaký zvolit plot: inspirace a praktické rady
  • Fotosoutěž Pecka roku: představujeme 10 nejošklivějších domů

Listopadové číslo časopisu Dům a zahrada vychází dnes 19. října.