Dům nazvaný Villa Roces vznikl pod taktovkou architektů z belgického studia Govaert & Vanhoutte Architectuurburo. Impulsem pro vytvoření návrhu této elegantní vily, jejíž stěny tvoří z největší části transparentní sklo, byl prostor, do něhož je domek zasazen.

Perfektní dům pro bydlení v přírodě

Vilka se totiž nachází v zalesněné oblasti, kde je kvůli vzrostlým stromům nedostatek přirozeného denního světla. A právě touha po dostatečném osvětlení a maximální využití nádherného výhledu do okolí bylo důvodem pro užití rozsáhlých prosklených stěn, které vnitřní část domu propojují s exteriérem.

Prosklené domy uprostřed přírody najdeme i v Čechách. Velmi zajímavě je řešen například dům v Jevanech, o kterém si můžete přečíst v samostatném článku Chcete splynout s přírodou? Pořiďte si lesní vilu v Jevanech.

Logické a netradiční členění prostoru

Základ celého domu tvoří rozsáhlé skleněné stěny, které z vnějšího pohledu tvoří pravidelný kvádr. Samotný vnitřní prostor domu je uvnitř dále rozčleněn do několika zón a úrovní. V přízemní části domu, z níž lze vstoupit na zahradu, se nachází kuchyně a jídelna, které lze podle potřeby propojovat či oddělovat velkými posuvnými dveřmi. V tomto prostoru se nachází také elegantní krb.

V mezipatře se nad sebou nachází dětský pokoj a ložnice. Vedle nich nalezneme prostorný obývací pokoj se zvýšeným stropem. Pod přízemním podlažím je umístěna podzemní garáž. Velmi příjemným prvkem, který dotváří výsledný efekt příjemného a vzdušného bydlení uprostřed klidné přírody, je venkovní bazén, který těsně přiléhá k přední stěně domu. Bazén je navíc částečně zapuštěn do země.

Prosklený dům není jen pro extroverty

Vilka je poměrně dost dlouhá a relativně úzká. Logika vnitřního uspořádání, která interiér rozděluje do různých úrovní a mezipater, majitelům přesto zaručuje dostatek místa pro bydlení.

Někomu by se mohlo zdát bydlení v proskleném domě jako žití ve výkladní skříni bez dostatku soukromí. Majitelé si ovšem nestěžují, soukromí jim pomáhá zajistit 50 metrů dlouhá zeď, která tvoří jakési pozadí celého objektu. Ničím nerušený klid však majitelům domu poskytuje především samotná lokalita uprostřed dokonalé přírody, s níž mohou díky prosklenému domu téměř dokonale splynout a čerpat z ní energii.