Omezit, ale vidět

Na trhu jsou předokenní rolety, které dokážou omezit prostup slunečního záření a tepla, a přitom jsou průhledné. Jmenují se SunStop a jsou nabízeny v různých hustotách síťoviny. Vybrat si tak můžete nejen barvu, rozměry či systém spouštění, ale také to, kolik toho skrz síťovinu uvidíte.

Výhodou těchto rolet je jejich jednoduchost, funkčnost (teplo je zastaveno před oknem, ještě než se dostane do interiéru) a průhlednost.





Půl na půl

Zajímavou verzí předokenních rolet je Metro 300 od Climaxu. Tahle má totiž komplikovanou vodicí mechaniku, která však dokáže spodní část vyklopit pod úhlem 90 nebo 135°. Jedna část okna je tak zastíněná kompletně a druhá se skrývá ve stínu jakési markýzy.



Za dřevem

Dřevo je nejstarší stínicí materiál. Bohužel se na něj zapomnělo. A je to škoda, protože dřevo je materiál, který nesálá, pohlcuje hluk a především je krásný. Na trhu jsou tak předokenní žaluzie ze dřeva. Nejde o žádný český smrk, ale používá se sibiřská borovice. Dřevo se musí nechat pořádně vyschnout, následně se upraví do tvaru lamely, natře se speciálními laky s ochranou před UV a umístí se do podobného boxu, jaké mají klasické hliníkové předokenní rolety.



Nejbezpečnější roleta

Předokenní rolety nejsou zrovna bezpečné. Nejsou automaticky zamknutelné a kvůli konstrukci se jednotlivé lamely dají snadno vylomit. Na trhu je ale model Praesidium, který má mnohem bezpečnější konstrukci. Lamely jsou vyrobeny z tvrzeného hliníku a spojeny masivním nůžkovým systémem. Je-li žaluzie spuštěna, nikdo nemá šanci vniknout do objektu nejen skrz okno, ale ani prosklenou střechou či dveřmi, na kterých je nainstalována.