Stále častěji se objevují nové či starší, ale nově objevené způsoby přípravy pokrmů, nenáročné na energii či tuky, možná právě proto, abychom si nakonec mohli dopřát lahodnou sladkou tečku…

Japonské tepany

Mnozí z nás si ještě z dětství pamatují, když babička dělala lívance. Ne na pánvi, ale na železném plátu, takzvaném lívanečníku, který Vestavný tepanse položil na plotnu, potřel v kruzích tukem a na tyto kruhy se nalilo lívancové těsto. Lívance byly nadýchané jako pěna a podle současných měřítek také zdravé, protože se smažily pouze s minimem tuku. Zmíněné lívanečníky jsou ale velmi vzdálenou minulostí, nakonec klasické sporáky na pevná paliva už dávno nejsou běžným vybavením kuchyní. Na podobném principu však fungují tepany. Pocházejí z Japonska, a jsou to také železné pláty, původně obdélníkového tvaru. Zdrojem tepla je zde však obvykle elektrická energie.

Příprava jídla na tepanu je určitým druhem grilování, tradičně se na něm připravuje sushi, ale je možné na něm pokrmy také flambovat či dusit, případně na nich udržovat jídlo pouze při určité teplotě. Některé modely mohou být rozděleny na dvě části – na jedné vaříme, na druhé pouze udržujeme již hotový pokrm teplý.

Plát může být také z nerezové oceli či opatřen nepřilnavým povrchem, je vybaven regulátorem teploty, světelnými kontrolkami a nádobou na jímání stékajícího tuku. Některé typy mají po obvodu žlábek na odtok šťávy z připravovaného pokrmu, jiné se po zahřátí Vestavný tepanmírně prohnou, šťáva tedy zůstává na nich. Základním tvarem je obdélník, k dostání jsou ale i kruhové či šestiúhelníkové a mohou být samostatné, případně je lze zabudovat do kuchyňské desky.

Lávový gril

Úprava jídla na lávovém grilu patří, vedle vaření v páře, k nejzdravějším a nejdietnějším způsobům tepelného zpracování potravin. Díky moderním spotřebičům je možné využívat tento způsob nejen venku na otevřeném ohništi, ale také přímo v kuchyni. Varnou plochou je zde lávový kámen, který se zahřeje díky elektřině či plynu a nahromaděné teplo pak dlouhodobě vydává potravinám. Při této úpravě se nepoužívá žádný tuk, zelenina, ryby, maso či přílohy jsou zpracovány šetrně a zachovávají si velké množství výživných látek. Díky plynulé a pozvolné úpravě získávají však křehkost a jsou dobře stravitelné.

Při výběru lávového grilu bychom měli věnovat pozornost druhu kamene, z něhož je varná plocha, ale také způsobu ohřevu. Přístroj na elektřinu lze jemněji regulovat, plyn umožňuje rychlejší přípravu a při jeho volbě může hrát úlohu i psychologický aspekt - blíží se původnímu ohřevu, živému ohni. Tak jako jiné typy grilů, i lávový lze zabudovat do kuchyňské linky.

Pomalý hrnecPomalý hrnec

Takzvaný pomalý hrnec má s výše uvedenými přístroji společnou šetrnou přípravu pokrmů. Světlo světa spatřil v USA na počátku 70. let minulého století a rychle si získal oblibu široké veřejnosti nejen díky úspoře elektrické energie, které byl v té době nedostatek, ale také z důvodu úspory času. Jednotlivé ingredience stačí nakrájet na požadované části, přidat přílohu a nastavit časovač. Ale může se v něm připravovat i celé kuře či maso v celku. Pokrm se vaří dlouhé hodiny bez naší asistence i toho, aby se připálil či jinak znehodnotil. Samozřejmě, že jídlo lze během vaření dochucovat, zahušťovat a podobně.

Kouzlo pomalého hrnce tkví v dlouhé přípravě při velmi nízké teplotě. Příkon přístroje je obvykle pouhých 250 W. U nás se prodávají obvykle hrnce o objemu 3,5 a 6,5 l, příprava jídla trvá čtyři až deset hodin. Vařit tedy můžeme začít v noci, než jdeme spát a ráno máme hotovo. Hrnec se po dokončení vaření vypne, a pak udržuje teplotu. K vaření se nepoužívá žádný tuk a navíc se při něm neodpařuje voda. Hrnec je proto vhodný i pro přípravu velmi šetrných dietních jídel. Lze v něm vařit i polévky, omáčky, dušená masa i zeleninu a všechny přílohy.

Čokoládová fontánka

Čokoládové fontánky byly dříve pouze součástí prezentací firem na výstavách nebo patřily k vybavení hotelů, luxusních prodejen s Čokoládové fondue - fontánkadomácím zbožím a podobně. Posledních několik let však lze tento přístroj zakoupit i do domácnosti, neboť výrobci přizpůsobili své přístroje tomuto užití jejich velikostí i spotřebou čokolády. Do přístroje se vloží bílá či tmavá čokoláda a po rozehřátí začne stékat. Fontánky mohou být jednoduché, kaskádové, pro jeden či dva druhy čokolády, a také například průhledné a podsvícené. Tyto přístroje lze také elektronicky regulovat. Vyplatí se každému, kdo zve často přátele či pořádá party. Jestliže byste ji využili pouze několikrát za rok, například při oslavách narozenin a podobně, je možné si ji jen pronajmout.

Speciální čokoládu lze zakoupit v obchodech s fontánkami. Do teplé čokolády si pak každý dle svého výběru namáčí ovoce i další pochutiny. V čokofontánkách můžeme připravit i sýrové či karamelové fondue.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Miele, Asmo