Zásadní je podklad, máte cementový, vápenocementový nebo třeba pojený síranem vápenatým? Lepit můžete i na různé hydroizolace nebo kovy a plasty. Ve všech těchto případech neuděláte chybu s lepidlem se sníženým skluzem.

Obecně je lepidlo se sníženým vertikálním skluzem vhodné spíše pro začátečníky. Užijete ho při lepení keramických obkladů, dlažeb střední velikosti nebo u mozaiky. Použít ho můžete v exteriérech i interiérech, na stěny i podlahy.

Jak poznáte, že má lepidlo snížený skluz

Jednoduše. Lepidla se dělí do třech skupin – cementové lepidlo s označením C, disperzní lepidlo s označením D a lepidlo na bázi reakčních pryskyřic s označením R. Tento druh je pak kombinován s různými třídami. Číslo 1 značí standardní lepidlo a číslo 2 zlepšené lepidlo. Písmenko F je pak rychle tvrdnoucí lepidlo a konečně písmenko T představuje lepidlo se sníženým skluzem. Podstatné je ještě písmeno E, které značí lepidlo s prodlouženou dobou zavadnutí, a S značící deformace.

Najdete-li potom třeba lepidlo s označením C1FT, vězte, že se jedná o rychle tvrdnoucí cementové lepidlo se sníženým skluzem.

Zdroj: Cech-obkladacu.cz, Weber.cz, Koupelny-ptacek.cz