Postavit k přírodě šetrný dům dnes není nic neobvyklého. Vždyť i u nás stojí spousta domů pasivních, nulových nebo dokonce s přebytkem energií. Máme spousty obchodních i kancelářských budov, které splňují vysoké standardy svým nakládáním s energiemi, vodou apod. Dokonce i celé čtvrti už můžeme charakterizovat jako ekologické. Jenže to není cílová čára. Jak by měla budoucí města vypadat, chtějí ukázat investoři a designéři hned několika projektů, které postaví celá města (tedy zatím spíš takové vesnice).

Toyota jede ve vodíku

Japonskou značku Toyota známe jako výrobce automobilů. Jenže právě Toyota chce ukázat světu, že jí nejde jen o automobily, elektromobily a vůbec dopravu. Chce ukázat budoucnost komplexně. A tak postaví Woven City. Jde vlastně o laboratoř nejmodernějších technologií. Samozřejmě, že zde budou jezdit automobily Toyota, ale také zde budou postaveny nejmodernější budovy, které navrhl dánský architekt Bjarke Ingels. Budou chytré, moderní, ekologické, na střechách budou zachytávat co nejvíce slunečních paprsků, a navíc dokážou ve svých útrobách měnit vodu na vodík a kyslík a vodík následně zase zpátky využívat pro pohon vozidel nebo výrobu elektřiny.

V domech budou bydlet špičkoví vědci, kteří vlastně budou všechny své nápady zkoušet sami na sobě, testovat spolužití s umělou inteligencí. Půjde o specialisty na dopravu, vozidla, robotiku, architekturu apod., takže zájem je skutečně velký.

Pokud si myslíte, že městečko o 2000 obyvatelích je jen takové plácnutí do vody, mýlíte se. Pod horou Fudži už byl položen základní kámen.

Festival dostane město

V Nevadské poušti leží místo, kde se každoročně scházejí desetitisíce fanoušků akce, která se nazývá Burning Man. Je pojmenovaná po happeningu, který v roce 1986 udělal umělec Larry Harvey. Ten zapálil velkou dřevěnou sochu jako symbol úplného odstřižení za svým dosavadním životem.

Teď se každoročně setkávají lidé v poušti, aby v kulisách jak z filmu Mad Max, pořádali happeningy, kulturní vystoupení, setkávali se a vytvářeli vize budoucnosti. A do té budoucnosti vstoupí i tím, že uprostřed pouště bude vybudováno městečko. To bude centrem celé akce. Architektonická soutěž ve spolupráci s iniciativou Land Art Generator měla za úkol najít ty nejlepší návrhy domů, které nabídnou ubytování, zázemí, výstavní plochy apod., a to všechno v ekologickém a uhlíkově neutrálním režimu. Takže budou využívat solární či geotermální energii, budou pečlivě nakládat s každou kapkou vody, využijí biomateriály pro stavbu.

Město s názvem Fly Ranch bude postaveno na místě horkých pramenů, což je velká výhoda celého projektu. Na zakoupení pozemku přispěli jak sami účastníci festivalu Burning Man, tak i bohatí sponzoři.


Lodgers

Pod doškovou střechou se ukrývá centrum ekologické výchovy. Otázku nakládání s odpady názorně představuje ve vlastním velkém koloběhu, do kterého jsou zahrnuty i místní kompostovací toalety. Autoři: Zhicheng Xu and Mengqi Moon


Seed

Symbiotický komplex Seed v sobě zahrnuje solární i geotermální systémy energie, pasivní chlazení, kompostování, aquaponické pěstování, recyklaci vody, odpadů apod.


Solar Mountain

Nuru Karim a Anuj Modi navrhli prostor pro interaktivní představení, které je kryté zajímavou solární elektrárnou zvanou Solar Mountain. Za rok by v této poušti mohla vyrobit 300 MWh elektrické energie.


Nexus

Zajímavá je stavba Nexus, kterou navrhli autoři z takzvaného Ferrocku, což je materiál podobný betonu, ovšem při vytvrzování absorbuje CO2 ze vzduchu.


Coyote Mountain

Centrum kreativních aktivit Coyote Mountain je takovou utajenou ohromnou elektrárnou. Za rok by podle plánů mělo tohle centrum získat 5256 MWh energie z nízkoteplotních geotermálních vrtů, 340 MWh elektřiny ze solárních panelů a 120 MWh z větrných bezlopatkových turbín. Vše by měly využívat ostatní budovy nebo být uskladněno v Li-On akumulátorovém centru.