Nacházíme se v Montrealu a na tomto místě původně stál starý domek z devatenáctého století. V osmdesátých letech století minulého ho majitelé celý zrenovovali a udělali z něj jakýsi loft o podlahové ploše 80 m2. To není mnoho. Ale víc místa prostě nenabízel. K takovým domkům pak často přichází nový investor a chce osmdesátkovou patinu setřít a třeba je trochu protáhnout do zahrady o obývací pokoj a kuchyň. Tady díky rozměrné zahradě ale šli trochu dále. Architekti z Guillaume Lévesque architecte dostali zakázku, vytvořit z domu dvouapartmánový dům, který bude prostorný, světlý, moderní. A tak přišla na řadu rekonstrukce a přístavba, která byla trochu rozměrnější, než je obvyklé.

Trojnásobek

Přístavba, která byla navržena a následně realizována, má nakonec 180 m2. S původním domem se tak využitelná podlahová plocha zvětšila na více než trojnásobek. Dům se přitom nehnal jen do výšky. Rekonstrukce přinesla domu i využitelné podzemní podlaží.

Jenže abychom pochopili skladbu domu, musíme ho rozdělit hned na začátek na oba apartmány. Oba jsou třípatrové. Původní dům má jeden, který nabízí dvě ložnice v suterénu, v přízemí obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a o patro výš pak samostatný „půlbyt“ pro návštěvy.

Druhý apartmán je v moderní zadní přístavbě. Suterén zabírá technická místnost a dvojgaráž, přízemí protáhlá kuchyně, jídelna a obývací pokoj s navazující rozměrnou terasou, která zastřešuje vjezd do garáže. Další patro pak je pro dvě ložnice a velmi prostornou šatnu majitelů. Menší ložnice zde je vystrčena kolmo na osu domu, takže poskytuje i částečné zakrytí terasy pod ní.

Kompletně moderně

Rekonstrukce původního domu nebyla nijak dramatická, ale zásadně změnila charakter. Vzhledem k tomu, že přístavba je tmavá a obložená plechem, lehce viktoriánský styl stavby tomu byl přizpůsoben. Cihelný obklad je tmavě šedý, dřevo, střešní tašky nebo konstrukce vstupního portálu pak jsou černé. Protože při rekonstrukci zbyla vcelku z domu prakticky jen čelní stěna, nebyl problém vytvořit navazující boční partie na zadní část složenou z kvádrů. Ta je spíš schovaná a při pohledu z ulice ji prozrazuje jen výstupek s ložnicí nad boční terasou.

Moderní vnějšek – moderní vnitřek

Většina oken jsou ohromné posuvné HS portály, které je možné naplno rozevřít. Za nimi pak je interiér, který charakterizuje bílá barva, černěná ocel a dřevěné podlahy. Design je střízlivý až minimalistický a zajímavým doplňkem nejen kuchyně je použití mramorových desek. Najdeme je na obložení kuchyňského ostrůvku, zad kuchyně, ale třeba i v koupelnách.

Pro ještě větší prosvětlení interiéru je po celém domě použito i několik střešních oken. Ta jsou využita především tam, kde dům navazuje na vedlejší stavbu.

Za pozornost stojí také vjezd do garáží. Po straně domu se v mírném svahu vjíždí do částečně zahloubeného suterénu, ale ne přímo do domu. Do garáže se musí ještě zabočit. Terasa je tak samostatně nesena na ocelových pilotech obrostlých popínavými rostlinami. I na příjezdové cestě tak je dobře vidět a mohou sem být vedena i okna na prosvětlení suterénu.


Guillaume Lévesque architecte

Architektonická kancelář byla založena v roce 2010 a za tu dobu stačila uvést v život více než 120 projektů, a to jak pro soukromé investory, tak i pro instituce. Firma nepůsobí pouze jako architektonické studio, ale řeší stavbu i po technické stránce až do jejího předání investorovi. Studio získalo i několik speciálních ocenění díky tomu, že své zkušenosti se snaží přenášet i volně mezi lidi, především mezi původní obyvatelstvo, aby měli povědomí o tom, jak rekonstruovat domy, na co se soustředit apod. www.guillaumelevesque.com/