Po velkém požáru v roce 2010 se rozhodlo, že kostel, který stojí uprostřed města Provo, je velkým symbolem a musí zůstat zachován. Však má také na Ameriku neobyčejně dlouhou historii. Vždyť byl vystavěn v letech 1883 až 1898 za cenu 100 000 amerických dolarů. Celá komunita při kostele vytvářela pro celé okolí neuvěřitelné množství náboženských, vzdělávacích i kulturních akcí. Populární byl například vánoční koncert, kdy každý rok místní sbor zpívat Mesiáše od Händela.

Nyní stojí kostel na ohromných sedmdesáti ocelových nohách. Stavební firma nejdřív vnitřek kostela pokryla speciálním betonovým potěrem, který zpevnil konstrukci obvodových zdí. Následovalo podříznutí chrámu a postupné odbourávání základů. Při tom byl kostel stavěn na ocelové nohy zaražené do terénu. Postupně se kolem vybagrovala ohromná jáma, která je součástí velkého plánu rekonstrukce dané oblasti.

Ohromný kolos tří milionů tun se vznáší nad stavbou a vzbuzuje údiv kolemjdoucích. Až bude opět usazen na své místo, stane se z něj mormonský kostel.

Foto: Intellectual Reserve, Inc.