Zakoupením lákavého ovoce a zeleniny nemáme ještě vyhráno - tedy v tom smyslu, že bychom automaticky tělo zásobili vitamíny a minerály. Tyto cenné látky totiž můžeme nechat „vyšumět“, znehodnotit a snížit jejich obsah nevhodným a neúměrně dlouhým skladováním. Salát tak zvadne, brokolici, místo abychom snědli ihned, necháme pár dní ve spíži, citrusy se scvrknou… Všechno je zkrátka nejlepší zkonzumovat ihned, jen s krátkou zastávkou v chladničce nebo dobré spíži. Tam to ale zase rodina může lehce přehlédnout: druhá věc je totiž atraktivně a lákavě vitamíny nabídnout. Pro nějaké jablko krčící se ve spížce se často nechce jít, ani to leckdy člověka nenapadne nebo na ně jednoduše zapomene. Zatímco krásně vyleštěnému na velké míse jen málokdo odolá – důležité je tedy vystihnout a vybalancovat kvalitní, ne příliš dlouhé skladování a atraktivní servírování. Kde všude se tedy může ovoce a zelenina zastavit na cestě z obchodu na náš jídelní stůl? Sklep V mnoha ohledech není nad kvalitní sklep. Jablka i hrušky tu hravě přežijí zimu leckdy v nezměněné jakosti, stejně tak brambory; kratší dobu tu vydrží i další zelenina. Vynikající zůstane třeba růžičková kapusta… Spíž Může být spíž a spíž. V prvním případě prostorná komora navazující na velkou kuchyni starých domů, ledová v zimě a dokonale studená i v nejparnějším létě. Jiná spíž může být ale jen miniaturní komůrkou; s poctivou spíží pak má máloco společného paneláková tzv. spižní skříň, odvětraná do fasády, někdy na východ, někdy na sever. Taková ovšem ovoce a zeleninu dlouho neuchová, tady se obracíme s důvěrou k chladničce. Schránka na ovoce a zeleninu v chladničce Výborným vynálezem je speciální schránka ve spodní části chladničky. Někdy je označována jako takzvaná nulová zóna a je to zásuvka s trvalou teplotou 0oC a nastavitelnou vlhkostí. Vydrží tady čerstvé mnohem déle nejen ovoce a zelenina, ale i maso a ryby. -ag-