Výběr vanové baterie je stejně důležitý jako správná volba vany. Nebudou-li tvarem a rozměrem vyhovovat, nebude koupel Přestože se její výběr může zdát snadný, ne každý může sáhnout po té nejvhodnější. Vanové baterie nevybíráme jen s ohledem na tvar, ale rovněž musíme dbát na vhodné provedení. Známe klasické nástěnné modely, které se instalují na obklady nebo pod ně, použít můžeme také okrajové systémy nebo u volně stojících van podlahové stojánkové baterie.

Standard nezklame

Nejběžnějším způsobem napouštění vany je klasická nástěnná baterie, kterou vybíráme s ohledem na délku výtokového ramene. To má dostatečně zasahovat nad vanový prostor tak, aby se voda napouštěla bez zbytečného cákání kolem. Vybíráme s kohoutky na teplou i studenou vodu. Standardem jsou pákové modely, u nich dbáme na správný směr zdvihání páky. Ta má být směrem dolu, a to proto, abychom se při případném pádu ve vaně o ni nezranili. Vedle baterií, které se instalují na obklady, je nabízeno také podomítkové provedení. Tehdy vyčnívají nad obklad jen nejnutnější části – tedy výtokové rameno a ovládací mechanizmus, zbytek je schován ve zdi. Toto provedení můžeme zvolit v momentě rekonstrukce (nebo stavby) koupelny, protože je doprovázeno se stavební činností. Výsledek za to ale rozhodně stojí.

Do domácností s dětmi či staršími osobami se hodí termostatické provedení, na kterém můžeme nastavit teplotu vody. Po spuštění automaticky vytéká nastavená teplota vody, takže předejdeme nechtěnému opaření.

Na okraji vany Naštěstí se dnes už architekti nespokojí s tím, že by vanu v navrhované koupelně odsunuli do kouta. Jsou nápadití a umožňuje-li to prostor, bez zábran ji umístí dál od stěny nebo rovnou do prostoru. V takovém případě je pak nutné použít vanový okrajový systém.

Pracuje na stejném principu jako běžné armatury, pouze se integruje do okraje vany. K montáži se používají dva základní typy kompletů. Můžete si koupit samostatné jednotlivé části, které se instalují do přizdívky nebo přímo do okraje vany, kde jsou už z výroby připraveny otvory. Výhodou je v tomto případě, že se vana může přistavit až ke zdi, takže se v koupelně uspoří místo. U těchto modelů je nebytně nutné dbát na kvalitu provedení, zejména na správné utěsnění jednotlivých částí, aby za vanu nezatékalo (zvlášť za sprchovou hlavicí), a také zajistit snadný přístup pro případné opravy. Druhou možností je pořídit kompaktní celek připravený už z výroby. Je to zpravidla plastová schránka s kompletním vybavením (směšovací ventily, výpusť do vany, sprchová hadice a odvod vody do sifonu), která se montuje vedle vany. Instalace je rychlá a jednoduchá, zajištěn je rovněž snadný přístup při případné opravě. Zařízení však bývá mnohonásobně dražší oproti první variantě.

Na první pohled Volně stojícím vanám sluší stojánkové provedení baterií. Instalováno je do podlahy, takže při stavbě koupelny je nutné počítat s přítokem vody ze země, vzhledem k umístění vany zároveň i s netradičně řešeným odtokem. Stojánkové baterie jsou ozdobou vany, jejich tvary zpravidla pocházejí z dílen prestižních studií, zároveň patří jejich materiálové i povrchové provedení k luxusním, což se odráží i do pořizovací ceny.

Vyberte si sluchátko Součástí většiny vanových baterií je ruční sprcha, jejíž zakončení mnozí z nás díky tvaru neodborně nazývají sluchátkem. Jeho výběr podřizujeme zejména funkcím, které poskytuje uživateli. Modely bývají vybaveny různými typy proudů (známe jemný proud, monoproud, masážní proud ad.), které měníme snadným otočením přepínacího kroužku. Nepřítelem číslo jedna každé trvale fungující sprchy jsou nečistoty a vodní kámen. Proti jejich usazování jsou sluchátka chráněna různými čisticími systémy. V těle může být zabudovaná filtrační svíčka, otvory pro výstup vody čistí speciální vysouvací kolíčky, silikonové nopky apod. Obecně platí, že čím má baterie filtrací víc, tím se méně zanáší a bude déle bezchybně fungovat. -td- Foto: Hansgrohe, Hoesch, Talis