Taburet patří mezi dekorativní kusy nábytku, který poslouží jako podpěra nohou, odkládací stolek nebo sedák pro hosty.

U taburetu je důležitá mobilita

taburety, pufy, podnožky, nábytek, sedačkyModerní pojetí taburetu nabídne širší škálu využití. Modely vybavené podvozkem umožňují snadné přesouvání z místa na místo, ty s pevným povrchem nebo doplněné snímatelnou pevnou svrchní deskou mohou nahradit konferenční stolek. Odejmutím vrchní části zase získáte praktický servírovací tác. Velké oblibě se těší sedáky s úložným prostorem, kam můžete schovat sbírku časopisů, televizní ovladače a další nezbytné „obývací“ doplňky.

V nabídce prodejců se objevují i taburety rozkládací. Několika jednoduchými pohyby lze z miniaturního sedáku získat plnohodnotné jednolůžko. Takový taburet je ideálním doplňkem domácnosti, kde jsou nenadálí nocležníci častým dilematem.

Taburet jako součást celku

V současné době se nejčastěji setkáváme s taburety, které jsou součástí sedací soupravy. Taburet lze libovolně přemísťovat podle toho, jak si daná situace žádá. V případě potřeby jím můžeme prodloužit sedací plochu pohovky, a usadit tak více osob vedle sebe, nebo rozšířit její odpočinkovou část a pohodlně se natáhnout.

Tvary

Jejich podoba se s dobou mění. Hranaté nebo oblé tvary zůstávají, ale setkat se můžeme i s atypicky řešenými sedáky v podobě nepravidelných hranolů, koulí, hvězdic, výrobci zkrátka přizpůsobují jejich Tabirety, podnožky, nábytekdesign aktuálním trendům. V nabídce jsou také sedáky dvojmístné nebo trojmístné, ale s rostoucí sedací plochou ztrácejí svůj význam pohotové malé stoličky.

Rozměr taburetu není přesně definován, často je součástí celé sedací soupravy, jeho výška a šířka koresponduje s proporcemi pohovky. Výška sedací plochy pohovky se pohybuje okolo 40 cm a taburety k ní náležící mají výšku totožnou. Přitom výška sedáku přímo souvisí s pohodlným sezením. Čím výše sedíme, tím více vyvíjíme při sedu tlak na plochu stehen, dochází k postupnému přerušení krevního oběhu a nevydržíme sedět pohodlně v jedné poloze dostatečně dlouho. Taburet coby podnožka tyto negativní projevy dlouhého sezení eliminuje - v pozici s nohama nahoře uvolníme krevní oběh.

Vyšší taburet může při delším sezení zapříčinit horší prokrvení chodidel, nižší naopak nezabrání tlaku na stehenní partie.

taburety, podnožky, úložný prostor, nábytekNabídka

Pestrá nabídka taburetů nabízí neomezené množství materiálů a barev. Jako doplněk jsou ideální a interiér se vybranému taburetu nemusí nijak přizpůsobovat. Čalounění je nabízeno jak v látkové, tak kožené podobě. Potah ale může být i s komplikovaným háčkovaným vzorem, přírodním vysokým chlupem, štětinami… Člověk i s tím nejšílenějším vkusem najde v bohaté nabídce svůj taburet. Výplň tvoří většinou latex nebo molitan.

Konstrukce taburetů je nejčastěji dřevěná nebo kovová. Hledáte-li ale něco zcela neobvyklého a jedinečného, neztrácejte naději. Zaujmout vás mohou taburety z tvrzené keramiky, plastu, studené pěny a mnoha dalších materiálů.

-das-

Foto: BoConcept, www.profimedia.cz, SoftLine, archiv