Kerblík třebule se v mnoha ohledech podobá hladkolisté petrželce, avšak jeho lístky jsou světlejší a mají jemnější, lehce anýzovou chuť. Skvěle se hodí do vaření i ke konzumaci zasyrova. Můžete ho přidávat do polévek, omáček, ale skvěle se také hodí například ke grilované či pečené zelenině, masu, do míchaných vajíček nebo do salátů. Roste divoce v přírodě, ale lze ho pěstovat také na záhonech či v květináčích.

Jak pěstovat kerblík na zahradě?

Tato dvouletá bylina, která se však pěstuje jako jednoletka, je velmi nenáročná a odolná. Vyséváme ji na záhonky od jara až do konce léta a sklízíme už 6-8 týdnů po výsevu. Otrháváme mladé lístky, které pokud možno ihned zpracujeme.

Bylinka potřebuje dobře propustnou půdu a slunné stanoviště. Pokud však kerblík vyséváte v plném létě, můžete ho vysadit do mírného stínu, mladým rostlinkám to prospěje spíš než přímé slunce.

Během jara a léta můžeme provést 4-6 výsevů, protože spotřebováváme pouze mladé listy, později vzrostlé stonky nejsou ke konzumaci vhodné, protože jsou tvrdé. Semínka vyséváme na záhonky do brázdy hluboké asi 5 mm a do vzdálenosti asi 30 cm mezi jednotlivými řádky. Vzrostlé rostlinky postupně vyjednocujeme. Pravidelná zálivka a obzvláště za sucha je nezbytná, avšak hnojení není příliš třeba. Pokud sejeme kerblík již poněkolikáté za sezonu na stejný záhonek, můžete přidat trochu hnojiva určeného na bylinky.

Sklízíme vzrostlé lístky, a pokud začne rostlina vyhánět stonky, odstraňujeme je, abychom zabránili kvetení a samovýsevu, protože jinak by se mám kerblík rozmnožil po zahradě jako plevel. Květy necháváme na rostlině, pokud si sami chceme zajistit semínka na další rok. Necháme okolíky dozrát, ale semínka z nich sklidíme dříve, než stihnou vypadat.

Pokud kerblík pěstujeme v truhlíku nebo v květináči doma za oknem, můžeme jej pěstovat i přes zimu.

Skladování a použití

Kerblík zpracováváme ideálně co nejčerstvější, kdy má v sobě nejvíc aromatických látek a chuti. Jeho lístky stejně jako u petržele se příliš nehodí k sušení, ale můžete jej zamrazit v kostkách ledu nebo másla. Společně s dalšími bylinkami a česnekem jej také můžete vmíchat do másla a bylinkové máslo pak zamrazit v roličkách.