V koupelnách se výrobci snaží vytvořit zákazníkům maximální komfort, a to nejde jinak než dostatečně prostornou vanou, sprchovým koutem a dnes už dokonce i sprchovací hlavicí ve velikosti XXL.

Nová éra ve sprchování se datuje od roku 2003, kdy německá společnost Dornbracht představila na mezinárodním veletrhu ISH novou hlavovou sprchu. Tentokrát nešlo o funkci, ale o její velikost, která oproti dosavadním modelům byla několikanásobně zvětšena. Ne, že by to doposud některého z designérů nenapadlo, ale provedení nebylo možné z technických důvodů. Konečně ale našli výrobci řešení umožňující spustit více vody najednou, a nová éra sprchování mohla vypuknout...

Nová éra

Při spuštění vody nasává zařízení vzduch, a tak na uživatele padají vzduchem obohacené kapky - výsledek připomíná jarní deštík, a to má blahodárné účinky na jeho psychiku. Právě proto se rozměrné hlavové sprchy původně používaly zejména v relaxačních centrech, postupem času jsme si je začali pořizovat domů.

Služby, které stojí za to Plánujeme-li tuto rozměrnou sprchu, pak počítejme s tím, že se umisťuje do stropu, a tak je zapotřebí už při stavbě koupelny zajistit přívod vody. Vzhledem k množství, které sprcha vyprodukuje, plánujeme i velikost sprchového koutu. Doporučuje se vytvořit ho na míru prostoru, v některých případech to dokonce může být i samostatná menší (nebo i větší) místnost (od 1 x 1 m výše).

Základní model sprchy poskytuje „jen“ příjemné sprchování, luxusnější vybavení pak nabízí několik typů proudů (známe z klasického sluchátka ruční sprchy), vybaveno je i osvětlením, jehož barva může být klasicky bílá, anebo se mění díky integrovaným LED diodám. Uživatel se tak sprchuje ve vodě se zeleným, modrým nebo červeným nádechem. Efektu říkáme chromoterapie a podle odborníků má velmi příznivý vliv nejen na psychiku.

Aby to fungovalo Při úvaze o zřízení hlavové sprchy XXL je důležité brát na zřetel celkové vybavení sprchového koutu. Většina výrobců dodává ke svým zařízením vlastní podomítkové systémy, které jsou kompatibilní s hlavicí. Chcete-li si ponechat vlastní baterie, je důležité součinnost konzultovat s odborníkem. Je totiž velmi pravděpodobné, že baterie nebude se zařízením fungovat. Ze stejného důvodu je nutné zkontrolovat také termostat, který by měl zajistit dostatečný průtok vody.

Na zřetel musíme brát i tlak v potrubí, který zajistí dostatečný přísun vody a zároveň jím regulujeme velikost sprchového koutu. Z hlediska hygieny bychom vždycky měli plánovat i ruční sprchu, kterou se dokonale a pohodlně umyjeme.

Hlavové sprchování:

  1. Informujte se na tlak v potrubí.
  2. Velikost hlavice volte s ohledem na rozměr sprchového koutu.
  3. S odborníky konzultujte vhodnou baterii. Ne každá lze ke sprše připojit.
  4. Zvolte termostat s vysokým průtokem vody.

-td- Foto: Hansgrohe, Dornbracht, Zuchetti