Slunce je jedním z hlavních zdrojů energie budoucnosti. Pro zákazníky a partnery společnosti Solar Integrated, která se specializuje na střešní solární systémy, vyvinul Henkel lepidla a tmely, které umožňují zavést v tomto oboru převratnou technologii: solární střešní panely v roli. Toto inovativní řešení nyní získalo stříbrnou cenu evropské organizace ekologicky zaměřených časopisů EEP (European Environmental Press). Srolovatelné solární panely bude konečně možné instalovat i na ploché střechy.Na letošním předním francouzském ekologickém veletrhu Pollutec v Lyonu získaly firmy Henkel a Solar společně stříbrnou cenu organizace ekologicky zaměřených časopisů EEP. Udělení této ceny představuje uznání navrženého řešení na začlenění solárních článků do ohebných střešních membrán, jakož i úspěšné realizace tohoto návrhu. Solární panely v roli lze snadno instalovat na ploché střechy. Při vývoji této nové technologie hrála důležitou roli systémová řešení lepidel a tmelů značek Macromelt a Purmelt od firmy Henkel, jež byly k realizaci srolovatelných solárních panelů nezbytné.Společnosti Henkel a Solar Integrated vybrala za vítěze evropská porota složená z členů asociace EEP a delegátů EFAEP (Evropské federace profesionálních organizací v oblasti životního prostředí). Porota se rozhodla především na základě inovativního přístupu, kvality, účinnosti a ekologické efektivity solárních střešních panelů v roli.

Hlavním prvkem nové technologie jsou tmavě modré, lesklé solární články z tenké fólie. Lepidla a tmely Henkel spojují tyto solární moduly se střešními membránami a utěsňují okraje. Solární panel tvoří čtyři až šest modulů, které jsou laminovány tak, aby vytvářely šest metrů dlouhou a dva až tři metry širokou nepromokavou polymerovou membránu. Panel lze snadno položit přímo z role a spojit s jakýmkoli počtem dalších panelů.Je pravda, že lepidla a tmely tvoří pouze malou část celkového objemu konečného produktu, avšak kvalita spoje a utěsnění je životně důležitá pro dlouhodobě spolehlivou funkci těchto solárních panelů. „Obzvláště náročným úkolem při vývoji těchto lepidel a tmelů bylo dostát mnohonásobným požadavkům, jež musejí splňovat. Kromě naprosto spolehlivého spoje různých součástí musely vyhovovat rovněž technickým požadavkům výrobního procesu, který se při kompletaci tohoto systému používá,“ uvedl Reimar Heucher, ředitel globálního vývoje produktů útvaru General Industry, působícího v rámci divize Henkel Technologie.

EEP (European Environmental Press) je celoevropská asociace šestnácti ekologicky zaměřených časopisů. Každý člen je považován za odbornou kapacitu ve své zemi a jeho úkolem je zajištění spolupráce mezi 400 000 profesionálních ekologických organizací napříč Evropou ve veřejném i soukromém sektoru. Solar Integrated Technologies, Inc. (SIT: AIM.LN) je společnost z Los Angeles, která vyrábí, navrhuje a instaluje konstrukčně integrované fotovoltaické systémy (BIPV) pro střechy nebytových budov o mírném sklonu. SIT je celosvětovým leaderem v oblasti vývoje moderního patentovaného systému BIPV, který v sobě spojuje pružné solární moduly z tenké fólie s jednovrstvou střešní membránou a je určen pro velkoplošné obchodní a průmyslové využití. Díky střešnímu systému BIPV společnosti SIT se tradiční střecha může změnit na výdělečné zařízení. K zákazníkům společnosti SIT patří firmy jako Coca-Cola Enterprises, Frito-Lay, Honeywell, ProLogis, San Diego Unified School District, Toyota, vojenské letectvo USA (U.S. Air Force), americká vládní agentura GSA, válečné námořnictvo (U.S. Navy) a Wal-Mart. Zdroj: Henkel