Časově nejnáročnější bývá při rekonstrukci podlahy právě vysychání betonu, či nivelační stěrky, použitých při vyrovnání podkladu, jejichž aplikace bývá při rekonstrukci podlahy nejčastějším řešením. Není to ale řešení jediné a už vůbec ne nejvýhodnější. Podlahu můžete rovněž vyrovnat i suchou cestou, a ušetřit si tak mnoho času, ale i starostí. Se suchým podsypem se vyhnete riziku prasklin hrozících u betonu, zlepšíte tepelnou i akustickou izolaci podlahy a navíc budete moci podlahu znovu používat do několika málo dní.

Výhody suchých podlah

Jako vyrovnávací podsyp se pod podlahové desky suchých plovoucích podlah běžně používá keramické kamenivo Liapor. Stavba podlah suchou cestou je velmi populární u novostaveb i při rekonstrukcích. Skvěle vyrovná nerovnosti podkladu. Ve srovnání s betonovými podlahami mají suché podlahy mnohem nižší hmotnost, velmi dobře izolují, nevyžadují žádné technologické přestávky na vyschnutí a vytvrdnutí a ihned po dokončení je můžete začít používat. Celá pokládka suché podlahy za pomoci Liaporu se obejde bez vody. Díky nízké hmotnosti suché podlahy zbytečně nezatěžují nosné konstrukce domů, a proto jsou vhodné pro rekonstrukce podlah i ve starších objektech, půdních vestavbách apod.

Jako vyrovnávací podsyp se využívá Liapor. Kamenivo Liapor se vyznačuje mnoha vlastnostmi keramických materiálů. Vyniká nízkou objemovou hmotností, vysokou pevností, výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, objemovou stálostí, trvanlivostí, odolností vůči žáru, mrazu, povětrnostním podmínkám a chemikáliím, a v neposlední řadě schopností akustického útlumu. Rekonstrukce podlahy pomocí Liaporu lze realizovat na jakémkoliv podkladu, ať už se jedná o betonový, či dřevěný strop.

Postup rekonstrukce podlahy suchou cestou

  • Potřebná vrstva kameniva se sype na očištěný podklad a ručně se hutní. Minimální výška podsypu z Liaporu by měla být 2 cm, maximální výška podsypu není omezena.
  • Liapor umožňuje bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací.
  • Dobře zhutnělý podsyp se postupně zakrývá podlahovými deskami, které se pokládají systémem pero-drážka. Spoje se obvykle lepí, prošroubovávají a na závěr se přetmelí (v souladu s doporučením výrobce podlahových desek).
  • Pro ještě lepší akustickou izolaci podlahy je možné mezi vrstvu Liaporu a podlahové desky vložit kročejovou izolaci.

Lehké keramické kamenivo Liapor pro rekonstrukce podlah suchou cestou můžete zakoupit on-line v e-shopu Liapor ,v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.